Koronavirüs Normalleşme Süreci Nasıl Devreye Girecek?

Koronavirüs Normalleşme Süreci Nasıl Devreye Girecek?

Koronavirüs normalleşme süreci nasıl devreye girecek? Hangi bölge nasıl serbest bırakılacak detaylar haberimizde paylaşıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı kabine toplantısında merak edilen normalleşme sürecini doğrulama yapmıştı. 1 Mart itibariyle normalleşme süreci başlayacak. Ancak bu nasıl gerçekleşecek merak edilen konu haline gelmişti. Alınan kararla birlikte tüm Türkiye’nin beklediği normalleşme sürecinde nereye göre belirleme yapılacak. Kısıtlamalar hangi yerler için geçerli olacak. Vaka süreci nasıl durumda yer alınacak merak edilen konu detayları haberimizde paylaşılmıştır.

Kademeli Normalleşme Süreci

Normalleşme sürecinde il ve ilçeler bölgesel olarak sınıflandırılıp puanlandırılacak. Buna göre de risk durumu ortaya konulup normalleşme süreci yaşanacak. İllerin vaka sayıları konusunda risk halleri dört farklı konuda ayrılıp sınıflandırılacak. Bu sınıflandırma adları olarak da düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli, çok yüksek riskli olarak sınıflandırma metodu kullandırılacak.

Bununla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında şu açıklamaları yaptı. "Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak" 

İllerin Sınıflandırması Nasıl Yapılacak?

En çok merak edilen konu içerisinde illerin nasıl sınıflandırma yapılacağı söz konusuydu. Bu sınıflandırma hesaplaması ise şu şekilde yapılacak.

  • Düşük Riskli İller Yüzde binde 10’un altında vaka görülmesi
  • Orta Riskli İller Yüzde binde 11-35 arasında vaka görülmesi
  • Yüksek Riskli İller Yüzde binde 36-100 arasında vakasında görülmesi
  • Çok Riskli iller Yüzde binde 100 üstünde vaka görülmesi durumunda sınıflandırma yapılacak.

Bölgesel Normalleşme İş Vatandaşa Kalıyor

Bölgesel normalleşme için illerde bu tür durumlar için vatandaşa iş kalıyor. Tedbirlerin ne kadar sıkı alınırsa normalleşme daha çok olacak. Bu sayede lokantalar ve esnaflar kepenk açabilecek. Eğer bir bölgede vaka sayısı yüksek olursa tedbirler üst düzeye çıkartılıp bazı faaliyetler durdurulacak. Bu tür sistemlerin devamı için siteler veya uygulamalar üzerinden yararlanılması bekleniyor.

 Kişilerin her ile özel bilgi alması için sistem bekleniyor. 1 Mart’ta okulların açılmasıyla birlikte durumlar ne tür değişiklik gösterecek merak ediliyor. Yaşanan durumla ilgili gençlerin durumu kritik olarak gözüküyor. Sınavı iptal olmamasıyla birlikte sınava farklı bilgilerle giriyorlar. Bu tür durum sosyal medyadan tepkiler halen devam ediyor. İlerleyen zamanlarda ne tür durumlar yaşanacak göreceğiz.