Korona Virüs Nedir? Mutasyonlu Korona Virüs Nedir?
Hayatımızı maf eden yaşam şartlarımızı değiştiren bu illeti önce tanıyalım daha sonra mutasyonlu koronavirüsü inceliyelim.
İlk önce Korona Virüsü tanıyalım ardından mutasyonu inceleyelim.
Korona Virüs: İlk olarak Çin’in Wuhan kentine 2019 senesinin Aralık ayının 10. Gününde görüldü, yetkili doktorlar belirli bir teşhis koyamadıkları için bu hastalığa Wuhan korona virüsü adını koydu. Bilinen bu virüs solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan ve insandan insana bulaşıcı olan bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmî adı SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Korona Virüs-2) olarak belirlendi. 2020 30 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından bütün ülkeleri ilgilendiren küresel çapta bir sağlık acil durumu ilan edildi. Korona Virüs Belirtileri arasında: birkaç gün boyunca devam eden yüksek ateş, baş ağrısı ve kuru öksürük genel olarak bilinir. Bunların yanı sıra Nefes Darlığı, Baş ağrısı, Balgamlı Öksürük, Burun akıntısı, Boğaz ağrısı, Kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, mide bulantısı veya kusma, ağır solunum yetmezliği yer alır. Korona Virüsten korunmak için Sağlık Bakanlığımızın yaptığı açıklamalarda önemle altını çizdiği Maske, Mesafe ve Hijyen kuralına her zaman uyalım!
Mutasyonu açıklayacak olursak: Sağlık Bakanlığının yayımladığı COVİD-19 Sözlüğünde yer alan bilgiye göre, bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik olarak açıklamaktadır. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla daha fazla mutasyona denk gelinmektedir. Covid-19 bir RNA virüsüdür.
Korona Virüs Günlerdeki Belirtileri!
1.Gün: Ateş yükselmesi, kas ağrısı, kuru öksürük ve baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte yorgunluk hissî de gelir. Çok küçük ihtimalle bir veya iki gün boyunca ishal veya bulantı görülebilir.
4.Gün: Hasta olan kişinin kronik rahatsızlığı ve hastalığı var ise nefes darlığı ortaya çıkar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, iki gün ile 14 gün arasında ortaya çıkan semptomların ateş, öksürük ve nefes darlığı olduğunu söylemektedir.
7. Gün: Bazı hastalar ilk 7 günde iyileşirler. Bunun nedeni ise metabolizmalarının sağlam olmasıdır. Hastalığı devam edenler, hastanede yatmalarını bile gerektirebilecek düzeyde şiddetli nefes darlığı yaşar. Sağlık Kuruluşları sürekli göğüs ağrısı, nefes darlığı ve yüzü ile dudakları mavimsi bir renge dönen hastaların acilen Hastaneye başvurmalarını söylüyorlar.
9.Gün: Korona Virüsten etkilenen hastalar bu günlerde, hayati düzeyde önemli oksijen sağlayamazlar. Akut Solunum Sıkıntısı Belirtileri (ARDS) gelişir.
12.Gün: Wuhan da yapılan araştırmalara göre, yakalanan hastalardaki ateş yüksekliği burada sona ermektedir. Hastalıktan kurtulanlarda, semptomlar yaklaşık 13 gün sonra yok oluyor.
Mutasyonlu Virüs Tehlikeli mi?
Bu konu hakkında Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan şu açıklamayı yaptı: ‘’Mutasyonla ilgili çok fazla sayıda haber ve bilgi yayılımı söz konusu. Dünya basınından da sürekli bilgiler geliyor. İngiltere’de başlayan mutasyonların duyurulmasıyla birlikte hepimiz tedirgin olduk. Burada en büyük merakımız Mutasyonun hastalık şiddeti üzerine etkisi ne olacak? Şu anda hastalık şiddetine dair olumsuz bir bilgi elimize yok; Dünyadaki Sağlık Haberlerinden de kendi ülkemizden de. Evet; bazı mutasyonlar gerçekleşti. Ama hastalığın şiddetini arttırdığına dair şu an elimizde hiçbir veri yok. Şunu söyleyebilirim ki diğer yönden baktığımızda virüs tutunmaya çalışıyor aslında. Bir önlemin güvenliğini arttırdığımızda virüs başka bir açık buluyor. O nedenle mutasyona uğruyor. Bu tam da bir savaş gibi aslında. Bu mutasyonların sonucunda hastalık şiddetini etkileyen bir durumla ben yoğun bakımlarımızda karşılaşmadım'' ifadelerini kullandı.
Mutasyonlu Virüs Hangi Şehirlerde?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mutasyonlu Korona Virüsünün 17 İlimizde görüldüğünü söyledi. Hangi illerin olduğuna dair halk paniklemesin diye açıklama yapmadı.