Kışlık Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? Kışlık Lahana Turşusu Tarifi Hiç Bir Yerde Yok Tam Liste!

Kışlık Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? Kışlık Lahana Turşusu Tarifi Hiç Bir Yerde Yok Tam Liste!

Türk mutfağının en çok sevilen turşularından biri de lahana turşusu dur. Vereceğimiz tarifte erimeyen lahana turşusu yapabilmek için ince ayrıntılar önemlidir. Uzun yıllardır Türk mutfağında yer alan turşu çeşitlerinden biri olan lahana turşusunun tarifi aşağıda verilmiştir.

Lahana turşusu yapmak sanıldığı kadar zor bir süreç değildir. Lahana turşusu tam ölçülü bir şekilde tarifler arasında yerini alıyor. Az sayıda malzeme ile yapılan lezzetli bir lahana turşusu kış boyunca en hızlı olan turşuların başında yer alıyor. Ayrıca tükettikçe yapılabilecek tek turşuda lahana turşusudur.

Lezzetli bir lahana turşusu için malzemeler:

1 adet orta büyüklükte olan beyaz lahana
1 diş kadar sarımsak

1 kilogram kadar sirke
1 tutam kadar tuz
Son olarak yarım bardak sıvı yağ

Lahana turşusu nasıl yapılır?

Turşu için lahanaların sert, küçük ve diri olmasına dikkat ederek seçmeliyiz. Ardından lahanaların dış yapraklarından iyice ayıklamalı sonrasında kökünü bıçak da oyup çıkarım. Bölünmüş olan lahanaları iri iri kesin. Bunun ardından iri iri kıyılan lahanaları geniş bir tepsiye alıp bolca tuz serperek elinizle iyice ovun. Eliniz ile iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına alarak üzerine bir ağırlık koyup 6 ya da 7 saat boyunca sularını çekmesini bekleyin. Bunun ardından kuracağınız sarımsakları ayıklayıp havanda tuzla dövün. Lahanaları cam kavanoza yerleştirin. Sağlık açısından plastik yerine cam kavanoz kullanılması tercih ediliyor. Sarımsaklı sirkeyi ilave edin. Kaynatıp soğuyan suyu kavanozun üzerine iyice dökerek tamamlayın. Sıvı yağ ekleyip turşuyu mühürlemeyi unutmayın.

Lahana turşusunun püf noktaları

Lahana turşusu için yapmanız gereken turşuyu serin ve karanlık bir yerde saklayıp olgunlaşması beklemektir. Yaklaşık 20 gün boyunca turşu olgunluğa erişecektir. Lahana turşusu tarifi 3 adet lahana ile yaparsınız daha fazla tüketme ihtimaliniz olacaktır. Kış ayı boyunca turşunu sofranızdan eksik olmaz. Verdiğimiz bu tarifi 3 defa tekrar ederek aynı gün 3 kavanoz turşu kurmuş da olabilirsiniz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. Turşumuzun tarifini deneyen kişiler arkadaşlarınla tarifi verip paylaşmayı da ihmal etmezse seviniriz.