Euro 37,01 %0,03
Dolar 34,23 %0,05
Sterlin 44,39 %-0,09
Altın 3.012 %0,68

RTÜK'ten Gündüz Kuşağı Programları İçin Düğmeye Bastı! Hepsinin Fişini Çekebilir..

RTÜK, gündüz kuşağı programlarında yaşanan şikayetler üzerine yeni etik ilkeler kabul etti. Özel hayatın gizliliğinden şiddet unsurlarına kadar birçok alanda önemli düzenlemeler yapıldı.

RTÜK'ten Gündüz Kuşağı Programları
Google News

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programlarına yönelik vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine harekete geçti. Yapılan çalışmalar sonucunda, "Gündüz Kuşağı Programları Yayın Etik İlkeleri" kabul edildi. Bu karar, toplumda medyanın sorumluluğunu artırmayı hedefliyor.

Özel Hayatın Gizliliğine Saygı

Kabul edilen ilkelere göre, gündüz kuşağı programlarında özel hayatın gizliliğine saygı gösterilecek. Bu bağlamda, kişilerin özel hayatlarına dair bilgi, belge ve kayıtların yayınlanması kesinlikle yasaklanacak. Katılımcıların, kendileri veya üçüncü şahısların özel hayatlarına dair beyanlarda bulunmaya zorlanmamaları sağlanacak.

Psikolojik Şiddete Geçit Yok

Program sunucuları ve uzman konuklar, katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulamalarına izin verilmeyecek. Bunun yanı sıra, program içeriği toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırı olamayacak. Yayınlarda, kaba ve argo dil kullanımına da müsaade edilmeyecek.

Çocuk ve Zihinsel Engelli Bireyler

Gündüz kuşağı programlarında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler, stüdyoya veya canlı bağlantılara konuk olarak alınmayacak. Bu kitleye yönelik yayınlarda, istismara yol açabilecek konuşmalardan ve suçlayıcı ifadelerden kaçınılacak. Cinsel taciz ve tecavüz gibi konuların meşrulaştırılması veya kışkırtıcı yayınlara da müsaade edilmeyecek.

Şiddet Unsuru Taşıyan Konular

Gündüz kuşağı programlarında şiddet unsuru taşıyan konuların işlenmesine özen gösterilecek. Şiddeti özendirici veya normalleştirici şekilde sunulan içeriklere karşı sıkı bir denetim uygulanacak. Kadına yönelik şiddeti teşvik eden içeriklere de izin verilmeyecek, bu alanda RTÜK’ün belirlediği etik ilkeler geçerli olacak.

Soruşturma Gizliliği

Soruşturması henüz tamamlanmamış olayların gündüz kuşağı programlarında ele alınması yasaklandı. Bu durum, kişilerin şeref ve itibarlarının korunmasını sağlamak amacıyla alınmış bir önlem olarak öne çıkıyor. Aynı konulara tekraren yer verilmemesi de bu çerçevede dikkat edilecek hususlar arasında.

Ağır Yaptırımlar Bekleniyor

RTÜK, bu etik ilkelere uymayan programlara ağır yaptırımlar uygulanacağına dair kararlılığını vurguladı. Toplumda suçun kanıksanması veya çarpık ilişkilerin sıradanlaşmasının önlenmesi amacıyla ilke kararlarının sıkı takibe alınacağı bildirildi.

RTÜK'ün bu yeni kararları, gündüz kuşağı programlarının toplumsal sorumluluklarını artırmayı ve izleyici kitlesini korumayı hedefliyor. Medyanın etik ilkelerine bağlı kalınarak yapılacak yayınlar, toplumun genel ahlakına katkıda bulunacak.

<