Bilim Kurulundan Üçüncü Dalga Uyarısı! Prof. Dr. Yeşim Taşova’dan ‘’Aşı Olsanız Bile Tekrardan Yakalanabilirsiniz’’

Bilim Kurulundan Üçüncü Dalga Uyarısı! Prof. Dr. Yeşim Taşova’dan ‘’Aşı Olsanız Bile Tekrardan Yakalanabilirsiniz’’

Pandemi döneminde aşı konusu çok tartışıldı. Herkes aşırı vurulması gerekiyor diye açıklama yapıldı. Fakat Prof. Dr. Yeşim Taşova'dan gelen açıklama şok etkisi yaradı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, ‘’Uzun süre boyunca pandemi de kalmak ve aşılamanın başlamasıyla birlikte gelen sıkıntı ile maske, mesafe ve hijyen kuralları ister istemez ihmal edilebiliyor. Üçüncü dalganın oluşmasında bu etkili olabilir. Aşı olan kişi tekrar Korona Virüs’e yakalanamaz anlamına da gelmiyor. Aşılama sonrasında da tekrar yakalanabilirsiniz. Bu aşının size sağladığı en önemli avantaj, semptomsuz olarak veya hastalığı hafif geçirmenize yarayacaktır’’ sözlerini kullandı.

‘’Aşılamada Henüz Gereken Yere Ulaşamadık!’’

Bu konu hakkında Prof. Dr. Yeşim Taşova şu sözleri kullandı: Tedbirler işe yarıyor ancak en ufak gevşeme vaka sayılarını arttırabilir. Çünkü aşılamada henüz gereken yere ulaşamadık. İnsanlar rehavete kapılmadan zamanı geldiğinde aşılarını olmalılar. Cümlelerini kullandı. 2020 Şubat 8 tarihi itibarıyla Türkiye’de toplam aşılanan kişi sayısı 2.615.748’i buldu. Günlük olarak güncellenen veriye https://covid19asi.saglik.gov.tr buradan veya Sağlık Bakanlığının Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformundan da ulaşabilirsiniz. Aşı olan insanların haritasına baktığımızda ülkemizin Batı tarafında yaşayanların daha hızlı aşılama yapıyor olması gözlerden kaçmadı. Aşı çalışmaları ise son hızla devam ediyor.

Aşı Talebi Gittikçe Artıyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, dünyada aşılamaya isteğin arttığını söyledi. ‘’Aşı talebinin artmış olmasıyla birçok ülkede belirli problemler, sıkıntılar fazlasıyla arttı. Çok hızlı ve pratik bir şekilde aşılamamızın gerektiğini düşünüyorum. Aşıların diğer ülkelerden bir an önce tedarik edilmesi gerekiyor’’ dedi. Aşı olanların çoğunda belirli ağrılar yerine yüksek tansiyon belirtilerin olduğu ve buna dikkat edilmesi gerekildiği, aşı sonrasında da enfeksiyon geçirenlerin ve testi pozitif çıkanların kendilerine çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. 

Mutasyon Gün Geçtikçe Hızlanıyor!

Son zamanlarda herkesin Haberlerde görüp korkulu gözlerle baktığı ‘’Mutasyon’’ artık neredeyse bütün ülkelerde var. Prof. Dr. Yeşim Taşova bu konuyla ilgili de açıklama yaptı.

Taşova, ‘’Herkesin dilinde artık bir mutasyon bu kavramda ister istemez hayatımıza girdi. Son dönemde üç tane mutasyon gelişti. Bu üç mutasyonun özelliği çok hızlı ve kolay bir şekilde yayılması, gençler arasında kolay yayılır bir şekil almış olması’’ sözlerini dile getirdi. Çok hızlı yayılması demek daha çok hastaneye yatış, riskli yaş gruplarının daha fazla hastalanması ve yoğun bakım doluluk oranımızın artmasına sebebiyet verebilir. Genellikle Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere bu alarmları vermeye zaten başladı, Yurt dışında %30’un üstünde vaka sayılarının arttığını da dile getirdi.