İkinci Pazarı Tekrar Hareketlenmeye Başladı! İkinci El Araç Fiyatları Dibi Gördü!

İkinci Pazarı Tekrar Hareketlenmeye Başladı! İkinci El Araç Fiyatları Dibi Gördü!

Otomobil piyasasında son durum raporu açıklandı: Fiyatlar düşüşte, satışlar artıyor! Bahçeşehir Üniversitesi'nin raporu, otomobil fiyatlarındaki düşüşü ve satışlardaki artışı detaylı bir şekilde inceliyor. Piyasadaki hareketlilik dikkat çekiyor.

Otomobil piyasasında yaşanan güncel gelişmeler, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’da yayınlanan raporla açıklandı. Bu rapor, ikinci el otomobil piyasasının genel görünümünü, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre detaylı bir şekilde inceliyor.

Otomobil Fiyatlarında Düşüş Devam Ediyor

Rapora göre, satılık otomobil fiyatları geçen yılın Ocak ayına göre reel olarak %8,5, bir önceki aya göre ise %6 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüş, piyasada önemli bir değişimi beraberinde getirdi. Ayrıca, otomobil fiyatlarındaki artış oranı da önceki yıla göre %50,9 olarak kaydedilmişken, aralık ayına kıyasla bir değişiklik yaşanmadı.

İlan Sayısında Azalma, Ancak Araç Sayısında Artış

Otomobil piyasasındaki canlılığı gösteren bir diğer gösterge olan satılan otomobil sayısının ilan sayısına oranı, %0,8 artarak %17,7 seviyesine yükseldi. İlginç bir şekilde, ilan sayılarında azalma yaşanmasına rağmen, satılan otomobil sayısında artış meydana geldiği belirlendi.

Reel Satış Fiyatları Sürekli Düşüşte

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise, enflasyondan arındırılmış otomobil fiyatlarının son yedi aydır sürekli olarak düşüş göstermesi oldu. Mayıs ayında %47,9'a kadar yükselen artış oranı, takip eden aylarda sürekli olarak azalarak Ocak ayında %8,5'e geriledi.

Ortalama Otomobil Fiyatları Stabil Seyrediyor

Otomobil fiyatları ve yıllık artış oranları da genel olarak düşüş eğiliminde. Ortalama otomobil fiyatları, önceki üç aydaki düşüşün ardından Ocak ayında neredeyse değişmedi. Aralık ayında 860 bin 480 TL olan ortalama fiyat, Ocak ayında 860 bin 443 TL’ye geriledi.

Talep Artıyor, Satışlar Yükselişte

Ocak ayında otomobil talep endeksi, önceki aya kıyasla %5,6 artarak 98,3 seviyesine ulaştı. Bu da otomobil piyasasındaki talep artışının sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca, satılan otomobil sayısının ilan sayısına oranı da bir önceki aya göre %0,8 artarak %17,7 seviyesine yükseldi. Bu artışın, ilan sayılarında yaşanan azalmaya rağmen gerçekleşmesi dikkat çekici bir durum.

Kapatılan İlan Süreleri Artıyor

Otomobil piyasasının bir diğer önemli göstergesi olan kapatılan ilan süreleri, Ocak ayında bir önceki aya göre 0,3 gün artarak 25,1 güne yükseldi. Bu durum, piyasada yaşanan hareketliliğin ve ilgi gören otomobillerin hızla el değiştirdiğini gösteriyor.