Sıfır Otomobil Fiyatlarına Yeni Yıl Öncesi Zam Geldi! Ocak Stokları Şimdiden Satıldı!

Sıfır Otomobil Fiyatlarına Yeni Yıl Öncesi Zam Geldi! Ocak Stokları Şimdiden Satıldı!

Sıfır otomobillerde yeni senenin zammı endişesi ile rekora giden satış görüldü! Yeni yılın gelmesi ile aralık ayında araba satışları %200 artış gösterdi! Sıfır otomobiller gümrükten geçmeden satılarak tükendi! Yeni yılda araba fiyatlarına nasıl bir zam uygulanacak?

Sıfır otomobillerde ÖTV matrah güncellemesinden hemen sonra piyasada büyük hareketlilik görüldü. Yeni yıl zamları öncesi araç almak isteyen kişiler bayilerdeki bütün araçları bitirdiler. Talep o kadar arttı ki araçlar daha gemideyken bile tükendi. Bazı bayiler fiyat garantisi vermeden ocak ayında gelecek olan araçların da listesini hazırlamaya başladı.

ÖTV güncellemesiyle ilgili konuda belirsizlik ortasında kalınması ile hareketlilik yaşayan otomotiv satışları senenin son günlerine girilmesi ile beklentilerin üstünde hızlanma yaşandı. Pek çok bayide araçlar tükeniyor. Markalar, talebi karşılamak adına yolda olan henüz gümrükten geçmemiş araçları da satışa sunmaya başladı. 2023 senesinde kurun yükselecek olduğunu ve fiyatların artacağı endişesi ile tüketici alımını öne çekmesi talebin artasımda büyük katkısı oldu.

ÖTV BELİRSİZLİĞİNİN BİTİŞİ İLE PİYASADA DEV HAREKETLENME GÖRÜLDÜ!

Otomobil ile hafif ticari araç pazarı, olağan dönemde en fazla satış adetlerini çoğunluk ile sene sonlarında yani aralık ayında gerçekleşiyor. Bunun nedeni ise bu dönemde filo satışları hızlanmışken, diğer yandan da tüketiciler yeni model senesi zamları gelmeden hemen otomobil ihtiyacını karşılama gereğinde bulunuyor. Son 10 senenin aralık ayı otomobil ile hafif ticari satış ortalaması hemen hemen 115 bin adet olarak biliniyor. Piyasanın iyi olmuş olduğunu senelerde aralık ayında 150 bin adet satışın geçilmiş olduğu söyleniyor. Geçen sene kurdaki hızlı artış nedeni ile aralıkta otomobil ve hafif ticari araç satışları 2020 senesinin ayı dönemine kıyasla %40,4 azalarak 62.242 oldu. Aralık ayının ilk haftalarında bu ay için 100 bine yakın bir satış tahmini yapıldı.

ÖTELENMİŞ YÜZ BİNLERCE TALEP!

2022 senesinin ilk 11 ayında Türkiye'de 668 bin adet otomobil ile hafif ticari araç satışı yapılmıştı. Sektör temsilcileri, satış rekorlarının kırılmış olduğu 2016 ile 2017 senelerine 1 milyon adete yakın satış yapıldığını hatırlatarak, tedarik krizi ile finansmana erişmede yaşanmış sıkıntılar olmasa bu sene de pazarın benzer bir potansiyeli olmuş olduğu dikkatleri bir hayli üstüne çekiyor. Çünkü pazarda son senelerde ötelenmiş olan yüz binlerce otomobil talebinin olduğu ifadeleri yer alıyor.