Ocak 2024'de Bunları Yapan Hemen Emekli Olacak! Emeklilik Yaşı Düşüyor

Ocak 2024'de Bunları Yapan Hemen Emekli Olacak! Emeklilik Yaşı Düşüyor

Yeni emeklilik reformu ile Türkiye, maluliyet ve engelli haklarına odaklanarak emeklilerin refahını artırıyor. Mesleki rehabilitasyon uygulaması ve erken emeklilik imkanlarıyla iş gücüne katılım destekleniyor. Detaylar için yazımızı keşfedin!

Türkiye'de yeni yılın başlamasıyla birlikte, emeklilik sisteminde önemli değişiklikler kapıda. Bu güncellemelerle birlikte, emeklilerin refahını artırmayı hedefleyen cesur adımlar atılıyor. İşte, 2023 yılında hayata geçirilecek olan emeklilik reformunun detaylarına göz atalım...

2023/03/23/para-001.jpg

Mesleki Rehabilitasyon ile İşgücü Piyasasına Yeniden Dönüş

Sürekli iş göremezlik geliri ve maluliyet aylığı alanların yeniden işgücü piyasasına dönmesini sağlamak amacıyla mesleki rehabilitasyon uygulaması devreye alınacak. Sağlık sorunları nedeniyle 'malulen ve engelli hakkıyla' emekli olma şartları ve bu süreçle ilgili merak edilenler şu şekildedir:

Malulen Emeklilik Tüm Sigorta Kollarını Kapsar Mı?

Maluliyet tespitinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı bulunmuyor. Ağır hastalıklarda malul aylığı alabilmek için en az 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunmaktadır. SGK'ya başvurulan tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların sevk işlemi yapılmamaktadır. Prim gün sayısı borçlanma ile tamamlanabilmektedir.

2023/03/23/para.jpg

Sağlık Sorunları Nedeniyle Erken Emeklilik İçin Gerekli Adımlar

Meslekte çalışma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme durumunda sürekli gelir kaybına neden olan malullük durumunda erken emeklilik mümkündür. Malulen emekli olamayanlar, engelli hakkıyla da emekliliğe hak kazanabilir. Malulen emekli olabilmek için gerekli sigortalılık süresi ve prim koşullarını yerine getiremeyenler, engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilirler. Bu süreç için bağlı olunan sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Geçici malul aylığının kalıcı olması için bir hastalık nedeniyle çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğunu belirten bir sağlık raporu gerekmektedir. Rapor için sosyal güvenlik merkezine başvurarak yetkili hastanelere sevk istenmektedir.

Hangi Sağlık Sorunu Nedeniyle Malul Aylığı Bağlanır?

SGK, malulen emeklilik için belirli bir liste yayınlamıştır. Kanser, genetik hastalıklar, beyin tümörleri, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara, psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları, zeka gerilikleri, bipolar bozukluk, AIDS, tüberküloz, kalp, böbrek, akciğer nakli, görme azlığı, denge bozuklukları, işitme kaybı, organ kaybı ve solunum sistemi hastalıkları bu listeye dahildir.