Euro 38,11 %0,57
Dolar 34,11 %-0,03
Sterlin 45,72 %0,39
Altın 2.911 %0,91

Memurlara 15 Ocakta Zam Verilecekti Ertelendi! Yasa Gecikmesi Nedeniyle 2 Ayrı Parçada Verilecek!

Memurlara 15 Ocakta Zam Verilecekti Ertelendi! Yasa Gecikmesi Nedeniyle 2 Ayrı Parçada Verilecek!

memura_ve_emekliye_yapilacak_zam_gozuktu_h71334_ad7b7.

Memur ve emekli maaşlarına zam yapılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL olurken, memur maaşına zam oranı yüzde 30 oldu. Ancak yasanın gecikmesi nedeniyle memurlar maaş zammının yüzde 16,48'ini 15 Ocak'ta alacak. Kalan 13,52 puan ise daha sonra hesaba yüklenecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek kabul edildi. Kanuna göre dosya bazında 3 bin 500 lira olarak belirlenen aylık asgari ödeme tutarı, emekliler ile yaşlılık, maluliyet ve ölüm aylığı alanlar için 5 bin 500 liraya çıkarıldı.

Bir veya daha fazla işveren tarafından hizmet sözleşmesi ile çalıştırılan; Köy ve mahalle ileri gelenleri ile kendi hesabına ve hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi hesabına bağımsız olarak çalışanlar, ticari kazanç veya serbest meslek kazancına dayalı ayni veya basit gelir vergisi mükellefi olanlar; Gelir vergisinden muaf olup, esnaf siciline kayıtlı kişiler; halka açık şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklar; sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandit ortaklıkları; diğer şirketlerin ve cihaz yan kuruluşlarının tüm ortakları; Tarımda çalışanların gelir ve maaşları 2023 Ocak ayından itibaren yüzde 30 artacak.

İŞVERENE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Yasaya göre asgari ücret desteği Ocak-Haziran 2023 arasında devam edecek.

bu kapsamda, 2022 yılının aynı ayı için SGK'ya verilecek Aylık Prim ve Yan Haklar Beyannamesinde günlük prim kazancı 250 TL ve altında bildirilen Sigortalıların Prim Ödeme Günleri toplamını veya Özet ve Uzun vadeli klas kurallarının uygulandığı sigortalıları çalıştıran İşverenlerin Prim Yardım Tabloları, içinde bulunulan aya ait aylık prim ve yan hak tablolarında veya 2023 yılı kısa ve prim yan hak tablolarında yansıtılan sigortalının toplam prim ödeme gün sayısı; 2023 yılında ilk kez bu sigorta kapsamına giren işyerlerinden raporlanan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı; Ocak-Haziran 2023 dönemi için günlük 13,33 liranın çarpımı sonucu ortaya çıkan tutar, bu işverenlerin SGK'ya ödediği sigorta primlerinden düşülecek ve bu tutar işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

Prime'a göre günlük kazanç, özel sektördeki toplu sözleşmeli işverenlerin işyerleri için 500 lira olarak belirlendi.

Covid 19 salgını nedeniyle ödenen kısa çalışma ödeneklerinin hatalı işlenmesi nedeniyle SGK'ya ödenmediği bildirilen sigortalıların ödenekleri devreye girecek.

REFAH PAYI HESAPLAMAYA DAHİL DEĞİL

1 Ocak-30 Haziran 2023 dönemi için memur maaş ve maaşlarına enflasyon farkı dahil yüzde 16,48 zam yüzde 13,52'den yüzde 30'a uygulanacak. Aynı dönem için enflasyon farkı hesaplanırken 13,52 puanlık ek oran dikkate alınmaz.

ARTAN ÜCRETLER İKİ BÖLÜMDE ÖDENECEK

Maliye ve Hazine Bakanlığı, memur maaşlarına yapılan zam tarihini çok eleştirdi. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Yazar: Haberci
<