Euro 38,14 %0,02
Dolar 34,09 %0,00
Sterlin 45,72 %0,01
Altın 2.913 %-0,01

Kırmızı Ete 1 Ayda 2 Defa Zam Geldi! Kırmızı Et Cep Yakıyor!

Kırmızı Ete 1 Ayda 2 Defa Zam Geldi! Kırmızı Et Cep Yakıyor!

kırmızı et zam

2022'nin ilk günlerinde başlayan ve halen etkisini sürdüren göç rüzgarı, katılımcı bütçeleri sarsmaya devam edecek. Fiyatı en çok artan ürünlerden biri de kırmızı et. 2 ay önce 90 lira olan dana karkası bugün 135 liraya yükseldi. Bu yüzde 50 zam anlamına gelirken et fiyatlarına yılbaşından bu yana 3 kat zam yapılması vatandaşları zor durumda bıraktı.

2022'deki yüksek enflasyonun etkisi 2023'ün ilk günlerine kadar devam ediyor. Teknoloji, konut ve otomotiv sektörlerindeki kazanımlar gıda sektöründe de görüldü. Hükümet gıda fiyatlarının artmasını durdurmak için zincir mağazalara çağrıda bulunsa da, bazı ürünler yükselmeye devam ediyor. Kırmızı et de bu ürünlerden biridir.

2 ayda yüzde elli artış

Habertürk'te yer alan habere göre dana leş fiyatı iki ayda yüzde 50 arttı. 2 ay önce 90 liradan satışa sunulan et şimdi 135 lirayı gördü. Yılbaşının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen ete yapılan 3 kat zam, hem satıcıları hem de alıcıları isyana sevk etti.

Ocak ayı başında 165 lira olan kıyma 180 liraya yükseldi. Kuşbaşı dana eti 180 liradan 200 liraya yükselirken, dana bonfile fiyatı 400 lirayı buldu.

BAKAN KIRİŞCİ: YÜKSELEN SPEkülatif

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Burada etle ilgili spekülatif bir hareket olduğunu ve bunu takip ettiğimizi vurgulamak isterim. Gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz.” kelimeleri kullanmıştı. Bakan Kirişci zamlara ilişkin yaptığı açıklamada, tedbir olarak ithalata değindi. Bakan Kirişci, tedbirlerin alındığını belirterek, yeni tedbirlerin de getirilebileceğini ifade etti.

İTHALAT SORUNUNU ÇÖZÜYOR MU?

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Şu anda ithalat çözüm değil. Bunu kendin biliyorsun. Yurtdışında et çok daha pahalı.” dedim.

Sektör temsilcileri, fiyatları düşürmenin tek yolunun yetiştiricileri desteklemek ve üreticilerin maliyetlerini düşürmek olduğunu savunuyor.

Yazar: Haberci
<