Akaryakıt Fiyatlarında Benzin ve Motorine Sabah Vakti Okkalı Zam! Az Önce Tabelalara Yansıdı

Akaryakıt Fiyatlarında Benzin ve Motorine Sabah Vakti Okkalı Zam! Az Önce Tabelalara Yansıdı

Akaryakıt fiyatlarındaki bu artışın, günlük hayatı etkileyen önemli bir faktör olduğunu söylemek mümkün. Motoristler ve endüstriyel sektörler bu güncellemeleri dikkate alarak bütçe planlamalarını gözden geçirmelidir. Önümüzdeki dönemde yapılabilecek yeni güncellemeleri takip etmek, akaryakıt tüketen herkes için önemli olacaktır.

Son günlerde gündemi meşgul eden bir gelişmeyle karşı karşıyayız: Akaryakıt fiyatları, otomatik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı nedeniyle yükselecek. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve önemli detayları paylaştı.

TÜİK Verilerine Göre Yapılan Zam Oranı: Yüzde 25.6

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, akaryakıt ve alkol ürünlerinin maktu ÖTV'sine otomatik olarak uygulanacak zam oranı %25.6 olarak belirlendi. Bingöl, bu durumu şu sözlerle özetledi:

2023/06/05/benzin-001.jpg

"TÜİK verilerine göre akaryakıt ve alkol ürünlerinde maktu ÖTV'sine otomatik olarak uygulanacak zam oranı %25,6 olarak ortaya çıktı! Eğer arada ek bir artış yapılmazsa, bir sonraki otomatik zamı 3 Temmuz'da göreceğiz! Vergi zamları otomatik olarak gerçekleşirken, ücretler ve ücret tarifelerindeki artışlar manuel olarak yapılıyor."

Yakıt Türlerindeki ÖTV Artışları

Güncellemelere göre, litre başına 7,52 TL olan benzinin ÖTV'si 9,45 TL'ye çıkarıldı. Aynı şekilde, motorinin litre başına 7,05 TL olan ÖTV'si de 8,86 TL'ye yükseltildi. Bu artışların KDV ile birlikte pompa satış fiyatına yansıması şu şekildedir: Benzin için litre başına 2,31 TL ve motorin için 2,17 TL.

2023/06/22/benzinnn.jpg

Doğrudan Fiyatlara Yansıyacak Artışlar

Yapılan güncellemelere göre, 95 oktanlı benzinin litre başına alınan ÖTV tutarı 7,5265 liradan 2,30 liralık bir artışla (1,92 kuruş + yüzde 20 KDV, yani 38 kuruş) 9 lira 82 kuruşa çıkarılmıştır.

Motorinin 7,05 lira olan ÖTV'si ise 1,80 liralık enflasyon farkı ve 36 kuruşluk KDV ile 2 lira 16 kuruş civarında artırılmıştır. Bu değişiklikle birlikte motorin litre başına fiyatı 9 lira 21 kuruş olacaktır.