Ev Hizmetlerinde Çalış Bildirmeyenlere Para Cezası Verilecek!

Ev Hizmetlerinde Çalış Bildirmeyenlere Para Cezası Verilecek!

Ev hizmetinde çalışanlar için ortaya atılan SGK şartlarıyla ilgili çeşitli detaylar paylaşıldı. Ödenmesi gereken primler hakkında bilgi verildi. Aksi halde işverene önemli bir ceza verileceği belirtiliyor. Brüt asgari ücret tutarında ceza ödemesi gerekebilir.

Ev hizmetinde çalışanların SGK'ya bildirilmesi konusunda açıklama geldi. Bu gelişme ile birlikte ev hizmetinde çalışanların iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenmemesi durumunda önemli cezai yaptırımlar uygulanacak. Ev sahiplerini ilgilendiren bu gelişme sonrasında İzmir Sosyal İl Güvenlik Müdürü Yavuz Kurt'tan konuya dair bir açıklama geldi. Açıklamasında önemli ifadelere değinen Yavuz Kurt, dikkatleri üzerine çekti.

SGK'ya Bildirilmesi Zorunlu

Yavuz Kurt, açıklamasında “5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar, ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrılmakta olup bu çerçevedeki sigortalılarımız 4/a yani eski adıyla SSK çerçevesinde sigortalı sayılacaktır” ifadesine yer verdi. Öte yandan kimlerin sigortalı olarak kabul edileceğini de belirterek “Üçüncü derece de dahil bu dereceye kadar işverenin hısımları olan anne, baba, çocuk, kardeş, amca, hala, dayı ve teyze gibi akrabalar, ev hizmeti işlerini ifa etseler dahi işverenle aynı konutta birlikte yaşadıkları sürece ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılmayacaklardır. Ancak üçüncü dereceye kadar hısımlar ev hizmetinde çalışıp, aynı evde birlikte yaşamıyorlar ise sigortalı sayılmaktadırlar. Bu hısımlar dışında kalan ve ev hizmetlerinde çalıştırılmak üzere işe alınanlar, aynı evde ikamet etseler dahi ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılır” açıklamasında bulundu.