Vatandaş İsyan Ediyor! Şekerede Zam Geldi

Vatandaş İsyan Ediyor! Şekerede Zam Geldi

Türkiye'de maliyet giderek artsa da her ürünün fiyatı sürekli artıyor. Dün LPG faiz oranlarının yükselmesi moralleri bozsa da bugün şeker fiyatları sert yükseldi.

Girdi fiyatlarının yükseldiği Türkiye'de fabrikaların dönmesi zor. Çıkrığın daha fazla dönmesini sağlamak için tek tek trekking yapılır. Üreticiler mücadele ederken, tüketiciler fiyat artışlarına boğuluyor. Son zamanlarda şekerin yükselişinin yakın zamanda geleceği söyleniyor. Hatta bazı pazarlarda şeker tedariğinde sorunlar var.

ŞEKERE YÜZDE 25 ZAM GELDİ
Türkşeker'in resmi internet sitesinde duyurduğuna göre
3,93 lira akide şekerinin fiyatı 4,91 liraya yükseldi. Kaya şekerinin KDV dahil fiyatı 5,30 lira. Bu nedenle şeker %25 artmıştır.

Ocak ayında şeker 3,57 liradan (KDV hariç) satıldı ve fiyat %10 artışla 3,93 liraya yükseldi. 2018 yılında özelleştirme ihalesi yapılmış ve Türkşeker'e ait 10 şeker fabrikası devletten satın alınarak özelleştirilmiştir. 15 fabrika servet fonlarına devredildi. Bu süreçte Türkşeker'in hangi departmana ait olması gerektiğine karar vermek imkansızdır. Yönetim kurulu bu şekilde oluşturulamaz. Bu belirsizlik nedeniyle şeker yükselmedi ama fabrika girdi maliyetlerine boğuldu. Türkşeker geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı'na layık görüldü. Ardından yönetim kurulu kurulunca yeni fiyat ortaya çıktı. Vatandaşlar, faiz oranlarını %25 artırmaya karşı çıkıyorlar.