SGK Erken Emeklilik Müjdesini Verdi! 8 Yıl Erken Emekli Olmanın Şartları Açıklandı

SGK Erken Emeklilik Müjdesini Verdi! 8 Yıl Erken Emekli Olmanın Şartları Açıklandı

Milyonlarca vatandaşın emekliliğe yönelik merak ettiği soruların yanıtı geldi. Birçok çalışan ve milyonlarca esnaf emekli aylığını yükseltmek için neler yapılabileceğini araştırıyor.

En düşük memur emeklisinin 3 bin 276 lira, SGK emeklisinin 2 bin 624 lira, BAĞ-KUR emeklisinin ise bin 912 lira emekli aylığı aldığı biliniyor.

Alınan bilgiler neticesinde BAĞ-KUR sigortalıları için yaş koşulu Haziran 2020 tarihinde kadınlar için 20 yılı erkekler için ise 25 yılı doldurmasıyla belirlendi. Bunun dışında emekli aylığını yükseltmek ve erken emekli olmak isteyen vatandaşlar ise SGK'dan emekli olma imkânına sahip oluyor. Ayrıca malulen emeklilik için yaş şartı aranmadığı da ortaya çıktı.

Bin 800 gün prim ödenen ya da 10 yıl sigortalılık süresini dolduran vatandaş, sağlık raporu ile yaşı beklemeden aylığını alma imkânına sahip oluyor. Bunun dışında SGK il ve ilçe merkezlerine başvuru yapılarak malulen emekli olma imkânı hakkında da açıklama yaptı. Kişi yargıtay kararı ile geriye dönük 8 yıl erken emeklilik hakkını kullanabiliyor. Emekli aylığını yükseltmek isteyen vatandaşın ise aylığı hesaplanırken işçi ve memur ayrımı bulunuyor. Bunun dışında emekli aylığı hesaplama yöntemleri ise 2000 yılı öncesi, Ocak 2000 2008 arası dönem ve tarih sonrası olarak da üçe ayrılıyor.

BAĞ-KUR kapsamında emekli olanlar ise 2000 öncesi primi yattıysa, emekli aylığı da yüksek oluyor. 2008 yılı sonrasında kişilerin ise daha düşük hesaplanıyor.

Emekli maaşı üstünden prim hesaplananlar ise prim ödeme gün sayısına göre ödeme alıyor. Bireysel emeklilik tamamlayıcısı ise tasarrufa yönlendirilmesi ile birlikte ek gelir sağlıyor. Bu uygulamanın gönüllülük esasına dayalı olup aktarılması ise mümkün değil.

BAĞ-KUR’a prim borcu olanlara ise birçok imkân sunuluyor. Kendi adına çalışan mahalle muhtarı da bu imkanlardan yararlanabiliyor. Prim borcundan dolayı hizmet süreleri duran ya da emekli olmayan kişiler yapılandırmadan yararlanarak emekli olma hakkına sahip oluyor. Malulen emeklilikte ise yaş şartı aranmıyor.