Gıda Fiyatlarında Artışlarda Son Durum Ne?

Gıda Fiyatlarında Artışlarda Son Durum Ne?

Gıda fiyatlarında artış durumu ne olarak gösteriyor. Gıda fiyatları ne kadar zam yapıldı detaylar haberimizde paylaşıldı.

Gıda fiyatları yılbaşından beri artış gösteriyor. Asgari ücretlerin zammı gelmesiyle birlikte birçok alanda zamlar yapılıyor ve bu da vatandaşın belini büküyor. Gıda fiyat araştırması yapan Birleşik Kamu İş  Şubat ayında bir önceki aya göre fiyatlar tekrardan artarak yüzde 2,8 artış gösterdi. Açlık sınırı hesaplanması olarak 3 bin 313 liraya çıktı. Yoksul kesim bu tür gıda alışverişlerinde üçte bir fiyat olarak bütçe ayarlamak zorunda kalıyor. Son bir yılda artış oranı yüzde 29,7 olarak gösteriliyor. Yapılan zamlar sonrasında alım gücü düştüğü görülüyor.

Gıda Fiyatları Ne Olacak?

Enflasyon olmasıyla birlikte gıda fiyatları aşırı derece artış göstermeye devam ediyor. Bu durumda yoksul kesim tarafından büyük etki olarak gösteriliyor. Hızlı gıda artışları halen devam ediyor. Bir önceki aya göre de yüzde 2,8 olarak artış gösterdi.

Bu durum karşısında yetkililerden yardım isteniyor. Böyle giderse her ay zamlanan gıda fiyatları devam edebilir. Koronavirüs etkilerden dolayı birçok kişide işsiz olarak devam ediyor. İşsiz kalan bir kişi kredi kartlarına yada bakkal borçlarına doğru gidiyor. Ancak yardımların olmaması ve 1000 TL sosyal yardımında bir kez verilmesi çözüm sunmuyor. Bu konuda vatandaşların dertli olduğu da gözüküyor.

Gıda Fiyatları Yüzde Kaç Zam Geldi

Son bir yıl içerisinde gıda fiyatlarında yüzde 29,4 oranında artış yaşanmasıyla birlikte gruplandırma olarak şöyle zamlar yansıtıldı.

  • Makarna, bulgur, ekmek,un alanında yüzde 12,6 zam
  • Et ve balık fiyatları artışı yüzde 19,9 zam
  • Süt ve süt ürünleri yumurta fiyatları yüzde 23,5 zam
  • Yağ fiyatları yüzde 28,8 zam
  • Meyve fiyatları yüzde 56,6 zam
  • Sebze fiyatları yüzde 58,5 zam

Bakliyat fiyatları yüzde 26,1 diğer gıda madellerinde ise yüzde 12,6 yıllık oranda zam getirildi. Bu zamların gelmesiyle alım gücü gittikçe düşmeye başladı. Vatandaşlar bu konuda çözümlerin yapılması ve denetimlerin sık hale getirilmesi isteniyor. Zam haberleri ilkbahar aylarında neler olacak göreceğiz. Koronavirüs sürecinde normalleşme sürecinin işlemesi birlikte bir umut gözüküyor. Ancak üçüncü dalga mevzusu gelirse büyük sorunlarda kapıda bekliyor olacak. İleri zamanlarda ne tür değişiklikler olacak göreceğiz.