Emeklilik Yaşı Düştü Emekli Olma İmkanı Geldi! Kimler Emeklilik Yaşını Düşürme İmkanına Sahip?

Emeklilik Yaşı Düştü Emekli Olma İmkanı Geldi! Kimler Emeklilik Yaşını Düşürme İmkanına Sahip?

Emeklilik yaşını düşüren her vatandaş doğum borçlanmasından yararlanacak mı? Sigortalı kişiler doğum borçlanmasından nasıl yararlanabilir? İşte haberin tüm detayları...

Yurt dışı ve askerlik gibi durumlarda sigorta kapsamı çerçevesinde geçmişe dönük günler azaltılıyor. Böylece borçları ileriye dönük olan vatandaşlar borçlanma sisteminden yararlanamıyor. Bazı şartları yerine hetieen kişiler ise geçmişte yaptıkları işler ile ödünç alma hakkına sahip olabilir. SGK'dan emekli olan vatandaşlar, emeklilik yaşının indirilmesi için prim borcunu sayıyor. Askerlik yapmış olan sigortalı vatandaşlar, sigorta başlangıcını geri plana çekebilir. Bu etken askerlik dışında yurt dışında çalışanlar için de geçerliliğini koruyor. Doğum borçlanması yapacak olan kişiler ise bu şartlardan yararlanamıyor.

Doğum borcu hakkındaki detaylar...

Alınan bilgiler neticesinde geriye dönük olmayan doğum borcu hakkindaki detaylar belli oldu. İleriye dönük olan doğum borcu, sigorta başlangıç tarihinden önceki dönemi kapsamaz. Doğum borcunun sigorta başlangıç tarihinden geriye getirilmesi mümkün olmaz. Yani emeklilik yaşı da böylelikle düşürülmez.

Çıraklık ve staj sürecinin de doğum borcu olarak satılması için bazı etkenler önemlidir. Sigorta girişi öncelikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılmalıdır. Mesela 1993 sigortalı bir kadın,  20 yıllık sigortalılık süresini 50 yaşını yani 5 bin 675 prim gününü tamamlayarak emekli oluyor. Fakat 1990 yılında sigortalılık girişi varsa doğum kredisi ile birlikte emeklilik yaşı da düşmüş oluyor.