Dul ve Yetim Aylığı Ödemeleri Başladı! Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu? Dul ve Yetim Aylığı Almak İçin Ne Yapmalıyız?

Dul ve Yetim Aylığı Ödemeleri Başladı! Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu? Dul ve Yetim Aylığı Almak İçin Ne Yapmalıyız?

Dul ve yetim aylığı hakkında gerekli bilgiler açıklandı. Alınan bilgiler neticesinde BAĞ-KUR ve SGK emeklilerin maaşı dışında dul aylığı için uygulanan zam oranı da belli oldu. İşte haberin Tüm detayları...

Açıklanan enflasyon oranının ardından dul ve yetim maaşının ne kadar olacağı da netlik kazandı. Alınan bilgiler neticesinde Ocak ve Haziran döneminde yüzde 8.36 oranında bu oran artış gösterdi. Yeni dönemin başlaması ile birlikte zam oranları açıklandı. Ocak ayında yüzde 25 hisse oranına göre en düşük ölüm aylığının 453 TL olarak belirlendiği ortaya çıktı. Onun dışında yüzde 75 hisse oranına göre en yüksek ölüm aylığı ek ödeme dahil 5 bin 202 lira oldu. Dul ve yetim maaşları ise zamlanarak açıklandı.

Dul ve yetim maaşları belli oldu!

Yapılan açıklamalara göre bin 500 TL alan kişilere 125 TL zam yapılıyor. Bunun dışında bin 600 TL alanlara 133 TL zam yapılırken, bin 700 TL alanlara 150 TL zam yapılacağı açıklandı. Son olarak 2000 TL dul ve yetim maaşı alan vatandaşları ise 167 TL zam yapılacak. Dul ve yetim aylığı hesaplanırken bu rakam çocuk sayısına göre de değişiklik gösteriyor. Yani ölen kişi eğer sigortalı ise eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanır. Fakat ölen kişinin çocuğu yok ise eşine yüzde 75 oranında aylık bağlanıyor. Bir çocuk olduğu zaman bu oran yüzde 25'e kadar düşüyor. Yani çocuk başına yüze 25 oranında aylık bağlanırken çocuklar için ödenecek miktarda değişiyor. Anne ve babası ölen çocuğa yüzde 50 oranında maaş bağlanırken ölen kişinin emekli maaşının yüzde doksanı yakınlarına dağıtılır.

Dul ve yetim maaş başvurusu!

Dul ve yetim aylığı sorgulama işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılacağı açıklandı. E-devlet üzerinden sosyal güvenlik kurumu bölümünden ölüm yardımı ve dul yetim aylığı talebi bölümünden ilgili birimler görüntülenerek sorgulama işlemi anında yapılıyor. Hizmet süresi beş yılı doldurmuş fakat vefat eden ya da emekli kişilerin yasağı ile belirlediği şartları taşıyan baba, anne, çocuk ve eşlerine aylık bağlanır. Bunun dışında baba ve annesini kaybeden bir çocuk 25 yaşına kadar yetim aylığı alır. Eşini kaybeden bir kadın ise sigortalı bir işe girene kadar dul maaşı alır.