Dolar Tüm Zamanların Rekorunu Kırıyor..

Dolar Tüm Zamanların Rekorunu Kırıyor..

ABD tüketici fiyat endeksi beklentileri aşarken, 25 Ekim'de 9,8590 ABD doları olan rekor döviz kuru bugün 9,87 ile yeni bir zirveye ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyon 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, ABD doları döviz kuru yeni bir zirveye ulaştı. ABD tüketici fiyat endeksi beklentileri aşarken ABD doları 9,87 ile yeni rekorunun üzerine çıktı. Bugünkü yükseliş ivmesi güçlendi ve USD/TL analistlerin işaret ettiği seviyelerden biri olan 9.75'i aştı. Verilerin açıklanmasından önce yaklaşık %1 yükselerek 9,84'ü aşan ABD doları/lireti, ABD verilerinin açıklanmasının ardından tüm zamanların en yüksek seviyesi 9,87'yi gördü.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ AŞIYOR

ABD TÜFE'deki aylık artışın %0,5 olması beklenirken, Ekim ayındaki artış %0,9 oldu. Geçen ay TÜFE aylık %0,4 arttı. Öte yandan, çekirdek TÜFE'nin Eylül'deki %0,2'den %0,6'ya yükselerek aylık %0,3 artması bekleniyor. Tüketici enflasyonundaki yıllık artışın Eylül'deki %5,4'ten Ekim'de %5,3'e düşmesi beklense de, bu oran %6,2'ye ulaştı. Çekirdek TÜFE'deki yıllık artışın Eylül ayında olduğu gibi %4'te kalması beklenirken, Ekim ayında TÜFE'deki artış %4,6 oldu.

ABD DOLARI ENDEKSİ 94'ÜN ÜZERİNDE

ABD doları endeksi Cuma günü 94.634 ile bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kademeli olarak düştü. TÜFE'nin açıklanmasının ardından ABD doları endeksi beklentileri aşarak 94,4'e yükseldi. Analistler, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin dünkü düşüşü neredeyse tamamen kapattığını ve %1,48'e yükselerek ABD dolarına olan küresel talebi artırdığını söyledi. Anahtar direnç, 93.8'in destek olarak takip edeceğini gösteriyor.

İç piyasada ortaya çıkan bir diğer sorun ise yabancı yatırımcıların pozisyonuydu. Yabancı yatırımcılar, çok düşük seviyelere indirdikleri Türk Lirası varlıklarından alım-satım yapmaya devam ediyor. Bankacıların hesaplamalarına göre, son yedi haftadaki yabancı yatırımcıların takas işlemlerinin toplam çıkışı 6,2 milyar ABD dolarına ulaştı. Yabancı yatırımcı olmadan TL sürecini görebilmek için bankacılar ağırlıklı olarak yerlilerin yabancı para mevduat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlerle ilgileniyorlar.