Buğday İthalatında Rekor Seviyeye Gelindi!

Buğday İthalatında Rekor Seviyeye Gelindi!

Buğday İthalatında rekor seviyesinde bir görüntü oluştu. Buğday ithalatı hakkında detaylı bilgiler haberimizde paylaşıldı.

Türkiye buğday konusunda en ana tarım faktörlerinden biridir. Bu yıllarda çok büyük değişikler meydana gelerek buğday ithalatında birinci durumunda olduk. Bu şekilde ülke adına büyük sıkıntılar yaratabilecek konuma geldi. Yayınlanan istatistiğe göre 9 milyon 750 bin ton buğdayı dünyadan ithal ederek aldık. Bu ithal etme oranında buğdaya 2 milyar 365 milyon dolar ödeme yapıldı.

Türkiye Buğday İthalatı

Dünyada genelinde yapılan araştırmalar boyutunda geçen yılın buğday ithalatı listesi açıklandı. Yer alan açıklamaya göre 9 milyon 750 bin ton buğday ithal edilmesiyle birlikte listede birinci sırayı yer aldı. 2019 yılın da bu durum ürettiğimiz buğdayın yüzde 52 miktarında ithalat yapılmıştı. Bu durum böyle olması üretim konusunda zayıflık olarak ve pahalık olarak geri dönüyor. Ülkemiz verimli topraklarıyla beraber gözde konum niteliğinde bu durum böyle olması da tepkiler gecikmiyor.

CHP Genel Başkanı Açıklama Yaptı

CHP Genel Başkanı Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı olan Orhan Sarıbal bazı açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklama olarak;

Özellikle son 2 yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, üretilen buğdayın yarısına yakını ithal edildi. Her yıl ortalama 10 milyon ton buğday aldık. 2019'da ürettiğimiz buğdayın yüzde 52'si, 2020'de ise yüzde 48'i oranında ithalat yaparak ikinci kez tarihe geçtik açıklamasını yaptı.

Ayrıca Rusya’ya domatesi kotayla satabildiğimizi ve Rusya’dan buğdayın yüzde 67’sini buradan alındığını söylemini bulundurarak;

“Geçen yıl 9 milyon 750 bin ton ithal buğdayın 6.5 milyon tonunu Rusya'dan, 1 milyon tonunu Ukrayna'dan, 550 bin tonunu Kanada'dan, 400 bin tonunu Meksika'dan ve 300 bin tonunu da Litvanya'dan aldık. Dünyanın bir ucundaki Meksika'dan bile buğday alırken, üretimimiz 2003 yılından beri yerinde sayıyor. AKP döneminde yıllık ürettiğimiz buğday miktarı ortalama 20.2 milyon ton oldu.” Açıklamasını yaptı.

Üreticiye ton başı 1.650 lira fiyat verilmesi gerekir bunu 2 bin 200 veya 2 bin 400 lira arasında paraya verildiğini söyledikten sonra buğday değişimle ilgili açıklama yaptı. Üstelik 2017 yılında yüzde 130 olan buğday gümrük vergisi 2020 sonunda sıfırlandı. AKP'nin çiftçiyi görmezden gelen politikaları devam ettiği için bu yıl da ithalat rekorları kırılması sürpriz olmaz” diye konuştu. Bu şekilde olması üreticinin zarar etmesinden dolayı olduğu da görülüyor. Acil bir şekilde bu duruma müdahale edilmesi gerekir.