Benzine Verilen İndirim Motorini Karşılamadı! Motorin Hala Pahalı! Motorine İndirim Gelecek mi?

Benzine Verilen İndirim Motorini Karşılamadı! Motorin Hala Pahalı! Motorine İndirim Gelecek mi?

Petrol bu hafta kayıp yaşarken benzin ve motorine indirimler devam ediyor. Benzin ve Motorin fiyatı ne kadar oldu? Petrol neden kayıp yaşıyor? Motorin indirimi beklentileri karşıladı mı?

Petrol bu hafta %10'luk kayıp verirken, benzin ile motorin fiyatlarına indirim gelmeye devam etmekte. Benzin fiyatları aylar sonra 17 TL seviyelerine dayanarak mazot fiyatının 20 TL üzerinde kalması bir hayli dilkkat çekmeyi başardı. Bu aradaki fiyat aralığına ilişkin olarak değerlendirmede bulunan enerji uzmanları, motorinin ısınma açamlı da kullanılmaya başlandığını dile getirdi. Bu sebep ile mazot fiyatındaki düşüşün petroldeki geri çekilmeye rağmen sınırlı kaldığı duyuruldu.

Para politikasında sıkılaştırmanın küresel resesyon korkularını güçlendirmesi ile beraber, talep endişeleri petrol piyasasında yükseliş haberlerini gölgede bırakmaya devam etmekte. Rus petrolünün tavan fiyat uygulaması fiyatlar üzerinde baskı oluşturmasına aldırmadan etkisi sınırlı kaldı. Petrol fiyatları tüm bu gelişmeler ile bu hafta %10'luk bir kayıpta bulundu.

Fakat Türkiye'nin teyit mektubu sunmayan petrol tankerlerinin Türk denizlerinden çıkarılması kararıysa piyasada tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Boğazlarda yaşanmakta olan durumdan dolayı fiziki petrol piyasasında alarm durumuna geçildiği ifade edilmekte. Fakat petrol fiyatlarının kısa süreli yukarı yönlü hareketlerine karşı 2023 senesinde 65 dolar seviyelerinde hareket edebileceği enerji uzmanları tarafından tahmin edilmekte.

AVRUPA’DAKİ ISINMA SORUNU MOTORİNE TALEBİ ARTTIRIYOR MU?

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunmuş Enerji Uzmanı ve Ekonomi Gazetecisi Cahit Saraçoğlu, petroldeki düşüşe aldırmadan mazot fiyatlarının yüksek kalmasının asıl sebebini duyurdu. Saraçoğlu, “Bu durumun nedenlerinin en başında, Rusya’ya yönelik ambargonun etkisi olduğunu açıkça belirtmeliyim. Ambargo nedeniyle Kuzey Yarım Küre’deki ülkelerin doğalgaza ulaşmalarında da ciddi bir sıkıntı olmaya başladı. Son zamanlardaki AB ülkelerindeki ısınma sorunu biliniyor. Isınma sorununun çözümündeki sıkıntı da motorine olan talebi artırdı” dedi

“Dolayısıyla normal şartlarda benzinden daima ucuz olan motorin fiyatı ısınma ve enerji edinme kaynaklı olarak da kullanılmaya başlandı. Böyle olunca talep yüksekliği nedeniyle motorin fiyatlarında da yükselişe neden oluyor” sözlerini dile getiren uzman isim, “Ambargo öncesi dönemlerde benzin ile motorin arasında 150 dolar benzin lehine bir marj bulunuyordu. Ancak motorinin ton fiyatı şu anda 850 dolar, benzin ise 704 dolar” şeklinde değerlendirmede bulundu.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI (11 ARALIK 2022 CUMARTESİ)

İstanbul

Benzin fiyatı: 17,42 TL

Motorin fiyatı: 21,10 TL

 

Ankara

Benzin fiyatı: 17,63 TL

Motorin fiyatı: 21,26 TL

 

İzmir

Benzin fiyatı: 17,62 TL

Motorin fiyatı: 21,34 TL