Akaryakıt Fiyatları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler: Benzin ve Motorin Fiyatlarında Son Durum!

Akaryakıt Fiyatları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler: Benzin ve Motorin Fiyatlarında Son Durum!

Akaryakıt fiyatlarının sürekli takip edildiği günümüzde, vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarındaki değişimleri merakla bekliyor. İstanbul'da motorin litre fiyatı 21.28 TL iken benzin litre fiyatı ise ortalama 19.38 TL olarak belirlenmiş durumda. Akaryakıt fiyatları, Brent petrol fiyatları ve döviz kuru gibi faktörlerden etkileniyor. Güncel fiyatlar için takipte kalın!

Akaryakıt fiyatları, Brent petrol fiyatları ve döviz kurundaki dalgalanmalarla birlikte sürekli olarak takip edilmektedir. Vatandaşlar da bu değişiklikleri yakından izleyerek benzin ve motorin fiyatlarını öğrenmektedir.

İstanbul'da güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, motorinin litresi 21.28 liradan satılmaktadır. Benzinin litresi ise ortalama olarak 19.38 liradır. Ancak, bu fiyatlar zaman içinde değişebilmektedir. Özellikle Brent petrol fiyatlarındaki artış veya azalışlar, döviz kurundaki değişimler akaryakıt fiyatlarını etkileyebilmektedir.

akaryakit.jpg

5 Haziran 2023 tarihinde benzin, motorin (mazot) fiyatları ne kadar olacak? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL olacak? Benzinin litre fiyatı ve motorinin litre fiyatı kaç para olacak? Dizel yakıtın fiyatı ne kadar olacak? Bu sorular vatandaşların merak ettiği konular arasındadır. Ancak, bu tür tahminler önceden yapmak güçtür. Çünkü akaryakıt fiyatları, çeşitli faktörlerden etkilenerek sürekli olarak değişebilmektedir.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları belirlenirken, öncelikle gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanmaktadır. Bu fiyat, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı olarak adlandırılmaktadır. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi yapılarak belirlenir. Bu takipler sonucunda belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilmektedir.

benzin-001.jpg

Hesaplanan gümrüksüz rafineri fiyatına, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payı eklenerek KDV hariç Rafineri Satış Fiyatı bulunur. Rafineri Satış Fiyatı, akaryakıt dağıtım şirketlerine satış yapılması için belirlenen fiyattır.