Tarihi Dizilerin Fişi Peş Peşe Çekiliyor? Ünlü Akademisyenden Şoke Edici Açıklamalar!

Tarihi Dizilerin Fişi Peş Peşe Çekiliyor? Ünlü Akademisyenden Şoke Edici Açıklamalar!

TRT 1 son yıllarda tarih dizilerini yayınlama konusunda büyük bir istikrarla yoluna devam ediyor. Alınan bilgiler neticesinde Diriliş Ertuğrul ile başlayan bu tarihi süreç Payitaht Abdülhamid, Mehmetçik Kutül Amare ve Uyanış Büyük Selçuklu dizileri ile devam etti. İşte haberin tüm detayları...

Yeni sezonda TRT 1 iki önemli tarihi dizi ekranlara getirdi. Bu dizilerden birisi Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı oldu. Diğer bir dizi Alparslan Büyük Selçuklu gündeme damga vurdu. ATV ekranlarında izleyici ile buluşan Kuruluş Osman dizisinin dışında Bozkırın Aslanı Celalettin isimli tarihi bir dizide yayınlandı. Tarihi diziler yaparak izleyicinin dikkatini çekmeyi Başaran kanallar politik ortamın getirdiği sonuçlardan birisini de doğurdu. Akademisyen ve tarihçi olan Profesör Doktor Hakan Erdem YouTube kanalında katıldığı bir programda dizilerde anlatılan tarihin gerçek olmadığını dile getirdi.

Tarihi diziler gerçeği yansıtmıyor mu?

Tarihi yapımlar sayesinde bilgiler öğrendiğiniz sana kişilere uyarılarda bulunan Hakan Erdem senaristin bilgisi ve görüşü neticesinde dizilerin kurgu hikayeler olduğunu belirtti. Hakan Erdem izleyici ile buluşan tarihi dizilerle ilgili yorum yapmayı ihmal etmedi. Tarihe ait olup da bozulmayan hiçbir şeyin kalmadığını söyleyen Hakan Erdem, bu durumun korkunç bir boyutu ilerlediğini ifade etti. Koskoca bir grubun ortak referansların da bu sayede darmadağın edildiğini söyleyerek senaristlerin dünya görüşü neyse onu sunduklarını açıkladı. Bu dizilerin bir tür barbar diziler olduğuna dikkat çeken Hakan Erdem Ertuğrul Osman ve Alparslan karakterine de değindi. Bunların patolojik bir karakter olduğunu söyleyerek bazı sahnelerin gerçekten öte olduğunu tarihi suiistimal ettiklerini, bir sürü insanın geçmiş algısının bundan ibaret olacağını dile getirerek toplumun yanlış bilgilendirildiğini belirti.

Bir nevi övmek için yapılan tarihi dizilerin aslında patolojik bir görüntü ortaya çıkardığını söyleyen Hakan Erdem, ana karakterlerinde şiddet unsurları ile ön plana çıktığını ifade etti. Ünlü akademisyen Hakan Erdem bu dizilerin tarih ile bir bağlantısı olmadığını söyledi. Oxford ve Boğaziçi Üniversitelerinde eğitim gören Hakan Erdem 1993 ve 2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca Sabancı Üniversitesi'nde akademik eğitimler vermeye devam eden Hakan Erdem yazdığı kitaplar ile de bilinen bir isimdir.