Ev Sahiplerine Büyük Ceza Geliyor! Bu Hatayı Yapan Yandı!

Kira beyannamesi doldurma süreci, milyonlarca mülk sahibini etkiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni uygulaması ile kiracılar da dahil edildi. Detaylar için makalemize göz atın ve vergi bildirimi hakkında bilgi edinin.

Kira geliri elde eden milyonlarca kişi için kira beyannamesi süreci başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kiralık evlerde gerçekleştirdiği denetimlerin yanı sıra, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni uygulaması ile kiracılar da bu sürece dahil edildi. İşte, kira beyannamesi doldurmakla ilgili merak edilenler:

  1. Beyanname Doldurma Zorunluluğu Kimler İçin Geçerlidir? 2023 yılında konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemekle yükümlüdür.

  2. Beyanname Ne Zaman Verilebilir? Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında (31 Mart hafta sonuna denk geldiğinden) dijital ortamda verilebilir.

  3. Beyanname Nasıl Doldurulur? Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabilirler. Ayrıca, Dijital Vergi Dairesi'nden de hazır beyana ulaşabilirler.

  4. Konut Kira Gelirlerinde İstisna Bedeli Nedir? 2023 yılında, yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi ödemezler. 2024 için ise gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak belirlenmiştir.

  5. İstisnadan Kimler Yararlanamaz? Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler ve beyanname süresinde beyanda bulunmayanlar istisnadan yararlanamazlar.

  6. Gurbetçilerin Beyanname Verme Durumu Nedir? Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar bakımından vergilendirilirler.

  7. Birden Fazla Kişinin Meskene Ortak Olması Durumunda Beyanname Nasıl Verilir? Şahıslar, kendi hisselerine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmelidirler.

  8. Cezai İşlem Uygulanır mı? Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Ayrıca, verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanır.

  9. Vergi Nasıl Ödenir? Dijital Vergi Dairesi'nden veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla ve PTT şubelerinden vergi ödenebilir.

  10. Taksitlendirme Mümkün mü? Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan'a, ikinci taksiti ise 31 Temmuz'a kadar ödenebilir.

Haber Haberleri

DSP'den Aday Olan Fikret İmamoğlu, Mezitli Belediye Başkanlığı için Yola Çıktı
Ziraat Bankası'ndan Faizsiz Taksitlendirme: Yeni Kampanya Detayları
Ev Sahipliği Hayaliniz TOKİ'nin Yeni Projeleriyle Gerçekleşiyor: Mart 2024 Fırsatları!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminleri: Muğla'da Yarın Beklenen Şiddetli Yağışlar ve Alınması Gereken Önlemler!
Mart Ayında CarrefourSA Marketlerinde Büyük Ramazan İndirimleri!