Ankara Koru Hastanesinden Sevindiren Haber Geldi! Prostat, Erkeklerin Korkulu Rüyası Olmaktan Çıktı

Ankara Koru Hastanesinden Sevindiren Haber Geldi! Prostat, Erkeklerin Korkulu Rüyası Olmaktan Çıktı

Erkeklerin 40’lı yaşlardan itibaren en önemli sağlık sorunlarının başında gelen iyi huylu prostat büyümesi, lazer teknolojilerinde gerçekleşen gelişmelerle erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıkıyor.

Koru Hastanesi Üroloji Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, en son geliştirilen thulium fiber lazer (ThuFLEP) teknolojisinin cerrah ve hasta açısından birçok avantajı da beraberine getirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Hasan Biri, “ThuFLEP yönteminde, halen kullandığımız HoLEP, Plazma Kinetik gibi tekniklere göre daha etkin, hızlı ve konforlu tedavi gerçekeşirken, daha az kanama, ameliyat sonrası idrar tutmayı sağlayan kasların ve meni çıkışının daha iyi korunmasını sağlanmaktadır.” dedi. 

 

Lazerle Cerrahide Hassas ve Hızlı Kontrol

 

Lazerlerin dokuyu kesmek, buharlaştırmak veya kuagülasyon etmek için kullanılan değişik dalga boyu yayan cihazlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Biri, bilgisayar tabanlı görüntüleme ve yönlendirme sistemleri ile prosedürlerin hassas, hızlı ve daha fazla kontrol ile gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Prostat Büyümesinde ThuFLEP Lazer

 

KTP lazer, diode lazer, holmium (HoLEP) lazer gibi teknolojilerin ardından thulium fiber lazer (ThuFLEP) teknolojisinin başta iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde olmak üzere hasta ve cerrah açısından önemli avantajlar sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Biri böylelikle, prostatın erkeklerin korkulu rüyası olmaktan da çıktığını ifade etti.

 

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Biri, “İyi huylu prostat büyümesi 50-80 yaş arası erkeklerin yaklaşık yüzde 30’unun günlük yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın tedavisinde HoLEP ya da TURP/Açık Prostatektomi gibi yöntemler halen de kullanılmaktadır. Ancak 2022 yılı ile birlikte ThuFLEP tekniği ön plana çıkımıştır. ThuFLEP lazer teknolojisi diğer yöntemlere göre, yan etkileri ve dokudaki bozulma daha az olması gibi önemli avantajlara sahiptir.” diye konuştu.

 

Her iki lazer enerjisi ile yapılan işlemlerin teknik olarak birbirine benzediğini ancak ThuFLEP yönteminin daha iyi kesici gücü ve daha az doku derinliğine ulaşmasının söz konusu olduğunu belirten Üroloji Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, bu nedenle daha az kanama gerçekleştiğin, ameliyat sonrası idrar tutmayı sağlayan kasların ve meni çıkışının iyi korunmasının daha iyi sağlandığını söyledi.  

 

Prof. Dr. Hasan Biri, ThuFLEP tekniğinin iyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinin yanı sıra mesane tümörlerinin endoskopik rezeksiyonu ve evrelemesinde, üst üriner sistem tümörlerinin rezeksiyonu ve evrelemesinde de kullanıldığını açıkladı.  

 

ThuFLEP yöntemi diğer endoskopik tekniklerde olduğu gibi dış idrar deliğinden idrar kanalına girilerek gerçekleştirilir. Prostat dokusu, büyüklüğüne veya biçimine göre 2-3 ya da tek parça halinde kabuğundan sıyrılmasının ardından mesane içine konur. Daha sonra morselatör adı verilen cihazla parçalanıp vakumlanarak vücut dışına çıkarılır. Prostat dokusu çıkarıldıktan sonra patolojiye gönderilerek inceleme altına alınır.

 

ThuLEP yönteminde doku penetrasyon derinliğinin daha az dalga boyunun sürekli enerji ile belirli bir ısıda sabit çalışması sonucu daha az doku ve hücre hasarı meydana gelir. ThuLEP yöntemi prostat büyüklüğüne göre ortalama 1-3 saat süre ile gerçekleşmektedir.

 

Thulium Lazer enerjisinin dokular üzerinde derinliğe daha az ulaşması ile prostat etrafından geçen ereksiyonda rol alan sinirsel yapılar daha az ısı enerjisine maruz kalır. Bu nedenle hastanın ereksiyon yapısı korunur. Thulium Lazer daha yüksek kesici güce sahiptir. Böylelikle prostat dokusu çıkarılırken anatomik bozulma gerçekleşmeden işlem yapılır.

 

ThuLEP yöntemi prostat cerrahisi önerilen herkese uygulanabilen bir tekniktir. Öteki cerrahi tekniklerden üstünlükleri olduğu için güvenilir bir biçimde uygulanmaktadır. ThuLEP lazer yönteminde prostat büyüklüğü ile ilgili üst limit bulunmamaktadır. Hastaların hastanede yatış süreleri 12-24 saat olup prostat büyüklüğüne göre ameliyattan sonra sondalı kalma süresi de 12-48 saat arasında değişmektedir.