Meteoroloji Uzmanlarından El Nino Uyarısı! Güneş Bile Bu Sıcaklığa Dayanamayacak!

Meteoroloji Uzmanlarından El Nino Uyarısı! Güneş Bile Bu Sıcaklığa Dayanamayacak!

Ege Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının artması bekleniyor. Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü, kıyı kesimlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-3 derece, iç kesimlerde ise 4-8 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi. Uzmanlar, sıcaklık artışının tarım ve sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, Ege Bölgesi genelinde hava sıcaklıklarının artış göstereceğini duyurdu. Mevsim normallerine göre seyreden sıcaklıkların, 5 Haziran Çarşamba gününe kadar kıyı kesimlerde 1 ila 3 derece, iç kesimlerde ise 4 ila 8 derece üzerine çıkması bekleniyor. İl merkezlerindeki en düşük ve en yüksek sıcaklıklar İzmir'de 31-35, Aydın'da 36-41, Çanakkale'de 29-35, Balıkesir'de 34-40 ve Manisa'da 35-41 derece olacak.

Sıcaklık Artışının Tarım Üzerindeki Etkileri

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, mayıs ayında hava sıcaklıklarının düşük seyrettiğini ve bunun tarımla uğraşanlar için olumsuz bir durum olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yaşar, "Şu an sıcaklıkların artması tarım sektörü için olumlu bir gelişmedir. İzmir'de haziran rekoru 44.3 derece. Bu rekorun kırılmasını beklemiyorum. Ancak Aydın gibi Türkiye'nin en sıcak illerinden biri daha yüksek sıcaklıklar görebilir" dedi.

sicak.jpg

Sıcaklıklardan Nasıl Korunmalıyız?

Prof. Dr. Yaşar, sıcaklık artışının tarım ürünlerinin verimliliğini artırabileceğini belirterek, "Sıcaklık arttıkça tarım ürünleri ve yağışlar artar. Ancak yüksek sıcaklıklarda özellikle saat 10.00 ile 17.00 arasında yaşlılar ve tansiyon hastaları dışarı çıkmamalı. Sağlık açısından dikkat ettiğimiz sürece sıcaklıkların avantajları büyüktür" ifadelerini kullandı.

'Süper El Nino' ve Geçen Yılın Sıcaklık Rekorları

Geçen yıl yaşanan 'Süper El Nino' olayını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, "Süper El Nino, okyanusların aşırı ısınması demektir. Geçen yıl deniz suyu sıcaklıkları 2 derece kadar arttı. Bu nedenle havalar çok sıcak geçti. Geçen nisan ayı 4.3 derece ile ortalamaların üzerinde geçti. Ancak 'Süper El Nino' etkisini kaybediyor ve yerini 'La Nina'ya bırakacak. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılacağını düşünmüyorum" dedi.

'La Nina' ve Hava Sıcaklıklarının Geleceği

Prof. Dr. Yaşar, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün geçen yıl 'Süper El Nino' olabileceği uyarısında bulunduğunu ve bunun gerçekleştiğini belirterek, "23 Temmuz'da Türkiye'de deniz suyu sıcaklığı rekoru kırıldı. Bu yıl ise deniz suyu sıcaklıkları daha serin. 'Süper El Nino'nun sonuna geliyoruz ve mevsim normallerine dönüş başladı. Büyük olasılıkla 'La Nina' başlayacak ve hava soğuyacak" dedi.