LGS ve YKS Sınavlarına Girecek Olanlar Dikkat! İşte Beslenme Önerileri

LGS ve YKS Sınavlarına Girecek Olanlar Dikkat! İşte Beslenme Önerileri

Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Diyetisyeni Nevin Bilici, LGS ve YKS sınavlarına girecek adaylara özel beslenme önerilerinde bulundu. Sınavda en iyi performansı sergilemek için bu ipuçlarına dikkat edin!

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Bu kritik dönemde, sınav adaylarının beslenme alışkanlıkları, sınav performanslarını doğrudan etkileyebilir. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Diyetisyeni Nevin Bilici, sınav öncesi ve sınav günü için beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Sınav stresinin etkilerini azaltmak ve en iyi performansı sergileyebilmek için beslenmenin rolünü vurgulayan Bilici, adaylara şu önerilerde bulundu:

Sınav Öncesi Tüketmekten Kaçınmanız Gereken Besinler

Nevin Bilici, sınav öncesinde yeni besinler denemekten ve kafeinli içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. “Sınavdan bir gün önce daha önce tüketmediğiniz bir besini tüketmeyin. Alerjik reaksiyon ya da ishal gibi şikayetlere yol açabilir” diyen Bilici, çay ve kahvenin sınav öncesi gece uykusunu kaçırabileceğini belirtti. Sınavdan bir gün önce çay ve kahve yerine, melisa veya papatya gibi bitki çaylarının tüketilmesini önerdi.

Sınav Sabahı İçin Kahvaltı Tavsiyeleri

Sınav sabahı dengeli bir kahvaltının önemine dikkat çeken Bilici, tok tutacak ve enerji sağlayacak bir kahvaltı yapılması gerektiğini belirtti. “Yumurta ve peynire ek olarak ceviz, fındık, zeytin gibi sağlıklı yağlar tüketin. Tam tahıllı ekmeği tercih edin. Kahvaltı tabağına C vitamininden zengin domates, salatalık, biber ekleyin. Yanında bir bardak süt tercih edin” ifadelerini kullandı. Ancak, süt içme alışkanlığı olmayanların bu öneriyi dikkate almaları gerektiğini de ekledi.

Şeker İçeren Gıdalardan Kaçının

Bilici, sınav sabahı reçel, bal, çikolata kreması gibi basit şekerli besinlerin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu tür gıdaların kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarak, konsantrasyonu olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, sınav sırasında aşırı susatacak kızartma, sucuk, pastırma gibi yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmasını önerdi.

Su Tüketimine Dikkat

Sınav sırasında su tüketiminin de yeterli miktarda olması gerektiğini belirten Bilici, “Sınav süresince vücudun susuz kalmaması için yeterli miktarda su tüketin” dedi. Yeterli su tüketimi, zihinsel performansı ve genel sağlık durumunu olumlu yönde etkileyecektir.