SGK Uzmanı Kıdem Tazminatı Almak İçin Şartlara ve EYT Detaylarını Açıkladı! Ayrıca Kıdem Tazminatı İçin Düşük Faizli Kredide Verileceğini Açıkladı!
Ocak 2023'ten itibaren kıdem tazminatı tavanları asgari ücret artışına paralel olarak artacaktır. Kıdem tazminatı için hem işverenler hem de çalışanlar hesaplama yaptığı için 1 yıl detayı gündeme geldi. SGK uzmanı Özgür Kaya, canlı yayında gözden kaçan detayları adım adım anlattı.
Emekli Yaşlılar Yönetmeliği (EYT) konusunda işverenleri endişelendiren kıdem tazminatı garantisi ile düşük faizli kredi desteği veriliyor.
EYT'den tamamen emekli olanların sayısı her geçen gün artarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli olanların yüzde 87'sinin özel sektöre gittiğini açıkladı. İşverenlerin toplu emeklilik talepleri nedeniyle yüksek kıdem tazminatı ödeneceği endişesi artarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir KGF paketi üzerinde çalıştığını duyurdu.
İŞVERENE KIDEM İÇİN AZ FAİZLİ KREDİ
Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamasının ardından KGF işten çıkarma paketinin detayları netleşmeye başladı. Tüm bankaların ödemesiz dönemli ve yüzde 75 teminatlı olarak uygulanacağı belirtilen kredi destek paketi, şirketlere hayat vermeyi amaçlıyor.
KIDEM TAZMİNATINA ASGARİ ÜCRET YÜKESİLİŞİ
Asgari ücrete yeni yılda yapılan zamların şirketlerin kıdem maliyetlerini yüzde 40-50 oranında artırması bekleniyor. Kıdem tazminatı paketinde gözden kaçan detayları CNN Türk'e açıklayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “31 Aralık 2022 tarihine kadar kıdem tavanı 15 bin 71 TL. o noktadan itibaren kıdem tazminatı alırsınız ama daha az ise son brüt maaşınız üzerinden hesaplanır, örneğin kişi burada 10 yıl çalışmışsa 150.000 civarında bir kıdem tazminatı talep edebilir. TL. EJT 2023'e uzatılırsa kıdem tazminatı tavanı değişecektir. Bu rakamın 18 bin-19 bin liraya çıkması muhtemel" dedi.
KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN ŞARTLAR NEDİR?
Kıdem tazminatı alabilmek için 1 yıl detayına değinen bilirkişi, “Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için 1 tam yıl çalışmış olmak gerekiyor. 2022 yılının 6. ayında işe başlamış ise Ocak ayında EYD kapsamında emekli olması halinde kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı avansı kanunen zorunludur. Ancak işçi ile anlaşarak taksitle de ödenebilir. Kıdem tazminatından yararlanabilmek için fesih kelimesinin hiç kullanılmamış olması gerekir.”
ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLERLE ALAKALI KRİTİK ‘SGK YAZISI’ DETAYI
Emeklilik hak kazandıktan sonra çalışmaya devam etmek isteyenler, fesih başvurusunu Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan (SGK) emeklilik bildirimi ile destekleyerek kıdem tazminatı almalıdır. SGK'dan bu mektubu almadan istifa dilekçenizi işverene gönderirseniz kıdem tazminatı alamama ihtimaliniz var. Bu makale kıdeminizi doğru tutacaktır. Kıdem tazminatı olarak yüksek maaş alanlar için Ocak ayından sonra başvuruda bulunmak da daha fazla avantaj sağlıyor. Emekli maaşlarında ise durum tersinedir. 2022'de emekli olanlar, 2023'te emekli olanlardan yüzde 8 daha fazla kazanacak.