Kedi Köpek Sahipleri Yeni Haberler Geliyor

Kedi Köpek Sahipleri Yeni Haberler Geliyor

Kedi köpek sahipleri için neler bekliyor durumlar ne yönde gösteriyor merakla beklenen haberin detayları paylaşılşmıştır.

Kedi köpek sahipleri için yeni bir haber var. Artık kedi ve köpekler kimlik edinme işlemi yapılacak. Bu karar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirtilerek Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından kimlik edinmesi için imzalar atılarak koyuldu. Yapılan anlaşmaya göre köpek, kedi ve gelincik hayvanlarının hareketleri takip edilecek. Kuduz hastalığı ve diğer hastalıklarla mücadele için adımlar atıldı.

Kedi, Köpek ve Gelinciklere Kimliklendirilme

Yapılan anlaşma sayesinde elektronik ortamda gözlemlenebilir nitelikte olacak. Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin ve TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ortak protokol içerisinde anlaşmalara göre sahipli köpek bu yıl kimlik işlemi yapılacak. Sahipli kediler ve gelincikler içinde 2022’den itibari ile bireysel kimlik işlemi zorunlu hale getirilmesi söyleniyor.

Terk Edilen Hayvanlar Bulunca Sahiplerine Ulaşılacak

Kedi ve gelincikler için gönüllü olarak kayıt alınarak kimlik verilecek. Tam zorunda olma hali 2022 yılında olacak. Ancak üretim izni alınan yerlerde kimlik çıkarma zorundalığı veriliyor. Uygulama TBMM’nin de gündeminde oldu.  Bu sayede yapılan kimlikle kaybolan kişilerin hayvanları da rahatlıkla bulunabilmesi sağlanacak.

Uygulama esası olarak yeni doğan ev hayvanı 3 ay içerisinde il ve ilçe müdürlüğüne başvurmak zorunda kalacak. Hayvana mikroçip takılarak 15 gün içerisinde aşı takibi yapılacak. Aşı takip edilmesiyle birlikte 15 gün içerisinde aşı bilgileri toplanacak. Sahipsiz hayvanlar içinde hayvanın sağlık karnesi çıkartılıp 60 gün içerisinde il ve ilçe müdürlüklerine başvurularak yapılabilecek.

Yaşanan durumlardan dolayı ev hayvanlarının ölümü sonrasında da bilgilendirilme işlemi yapılması gerekiyor. 60 gün içerisinde tekrar il ve ilçe müdürlüklerine başvurulacak. Sokak terk edilmiş hayvan bulunmasıyla birlikte il ve ilçe müdürlüklerinde sahiplendirme işlemi yapacak.

Mikroçip takılmasıyla birlikte rahat bir şekil de el terminalinden okunabilecek. Bu sayede köpeğin kime ait olduğu da görülecek. Bu şekilde kaybolan hayvanların sahipleri de görebilecek. İşlemler daha rahat ve hızlı yapabilecek. Hayvan sahipleri için olan uygulama kısa süre içerisinde yaygınlaşması bekleniyor. Oldukça sevindirici haberle birlikte 2022 yılına kadar tam uygulama yapılarak hareket edilecek.