Motorin Fiyatları Neden Benzin Fiyatını Geçti? Artışlarla Alakalı Detaylar Geldi!

Motorin Fiyatları Neden Benzin Fiyatını Geçti? Artışlarla Alakalı Detaylar Geldi!

Petrol ve motorin fiyatlarındaki son durum merak edilirken şoke eden bir gerçek ortaya çıktı. Pek çok kişinin yakından takip ettiği detaylar yanıt bulacak. Öte yandan mazot fiyatı neden böylesine yüksek ölçüde arttı? İETT Genel Müdürü Alper Bilgili'nin açıklamaları gözler önüne serilecek.

Petrol ve motorin fiyatlarındaki şok detay ile ilgili konuşacağız. Pek çok kişinin yakından takip ettiği detaya dair neler biliyoruz? Merak edilenlerle birlikte İETT Genel Müdürü olan Alper Bilgili, önemli bir açıklamaya yer verdi. Bu açıklamasıyla beraber mazottaki fazla artışa değindi. Benzine göre çok daha fazla artması ve hatta brent varil petrol ile ham petrole göre gözler görülür derecede yüksek artışa sahip olması dikakt çekti.

Motorin Neden Bu Kadar Arttı?

Benzin ve motorin arasındaki artış farkı dikkat çekmişti. Öte yandan mazot fiyatlarına istinaden konuşan İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, önemli açıklamalara yer verdi:

"Ham petrolün (brent) fiyatı varil (=159 litre) başına dolar cinsinden belirlenirken, pompada satılan mazotun fiyatı ise litre başına Türk Lirasıdır. Aam petrol ve pompadaki mazotun her ikisinin de litre başına Türk lirası cinsinden fiyatlarının son 1 yıl içerisindeki değişimi kıyaslandığında Türk Lirası cinsinden; ham Petrol (Brent) fiyatı % 150 zamlanırken, mazot aynı dönemde % 270 zamlanmış.

Son 1 yılda ham petrol ve mazot fiyatlarının ₺ bazında seyrine bakınca: Ham petrol ve mazottaki zam oranları arasındaki bu büyük fark, ne küresel petrol fiyatları, ne de dolar kurunun değişimi ile ilgili değildir.

Öyle ise; Son 1 yıl içerisinde, mazottan alınan vergilerin oranı mı arttı? Mazotun kârı mı arttı? Yoksa mazot üretmenin maliyeti mi arttı?

Son 1 yılda ne oldu da pompadaki mazot, ham petrole göre % 80 daha fazla zamlandı?"