Kiracıların Gene Başı Dertte! Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor!

Kiracıların Gene Başı Dertte! Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor!

Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 sınırının devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Adalet Bakanı, Meclis'in karar vereceğini ve güncel koşullara göre hareket edileceğini belirtti.

Yükselen enflasyonla birlikte konut kiraları da endişe verici seviyelere ulaştı. Kiracıların korunması ve fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla başlatılan yüzde 25 kira artışı sınırı uygulamasının sona ereceği iddiaları gündemi meşgul ediyor.

Dezenflasyonla Mücadele Merkezi'nden Yalanlama

Sosyal medyada dolaşan "Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi" iddialarına ilişkin Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden açıklama geldi. Merkezin yapmış olduğu açıklamada şu detaylara yer verildi:

"2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na eklenen Geçici Madde 2 hükümleri çerçevesinde konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlı olduğu belirtilmiştir. Bu kira artış oranı, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Herhangi bir resmi kurumdan, "yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığına" dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır."

Güncel Duruma Göre Belirlenecek

Diğer yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Haber Global'de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, kira artışında yüzde 25 sınırıyla ilgili süregelen tartışmalara değinerek şunları söyledi:

“Fahiş kira artışlarına karşı alınan bir önlem olarak 2 yıl önce geçici bir madde yürürlüğe konulmuştur. Bu süre daha sonra bir yıl daha uzatılmıştır. Sürenin devam edip etmeyeceği Meclis'in takdirindedir. Ancak enflasyon hedeflerine ulaşılması durumunda uzatmaya gerek kalmayacağını vurguladık. Yüzde 25 sınırının devam edip etmeyeceği, 1 Temmuz'da güncel koşullara göre belirlenecektir.”