Nihat Hatipoğlu’na Sorulan Soru Akıllara Durgunluk Verdi! Nihat Hatipoğlu Canlı Yayını Terk Ediyordu!

Gaziantep İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Nihat Hatipoğlu canlı yayında açıklama yaptı. Kendisine sorulan soruları yanıtlayan Profesör Dr. Nihat Hatipoğlu kalamar, yengeç, midye ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerinin yenip yenmemesi konusunda dikkat çeken açıklaması ile gündeme geldi. İşte haberin tüm detayları...

28 Kasım 2021 Pazar 12:58

Diyanet İşleri Bakanlığının kalamar, yengeç, midye ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerinin yenmesinin bazı mezheplere göre helal bazılarını göre haram kabul edildiğine yönelik yapılan açıklama tartışmalara neden oldu. Bunun ardından Profesör Dr. Nihat Hatipoğlu'ndan açıklama gecikmedi. Diyanet İşleri Bakanlığının kalamar, yengeç, midye ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerinin yenmesinin bazı mezheplere göre helal bazılarına göre helal kabul edilmediğine yönelik görüşü tartışmalara sebebiyet verdi.

Deniz ürünleri helal mi?

Gaziantep İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Nihat Hatipoğlu Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklama hakkında konuştu. Profesör Dr. Nihat Hatipoğlu denizde yaşayan her canlının yenilmesinin helal mi sorusuna da açıklık getirdi. Bu konuda Kur’an-ı Kerim'de ve hadislere bakılması gerektiğini söyleyen Nihat Hatipoğlu öncelikle Kur’an-ı Kerim’e bakılması gerektiğini dile getirdi. Ardından bir surede geçimlik olmak üzere sularda avlanan canlıları yemenin helal kılındığını söyledi. Açıklamalarına devam eden Nihat Hatipoğlu birçok sureye değinerek Hz. peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin bu hususta söylediği sözünü ekranlara taşıdı. ‘Denizin suyu temiz ölüsü ise helaldir’ bu ayetler ve hadisin deniz ürünlerinin avlanıp yenebileceğini söyleyerek tartışmaları bitirdi.

Nihat Hatipoğlu’ndan açıklama gecikmedi

Bu hususta farklı görüşlerin ortaya koyulduğunu söyleyen Nihat Hatipoğlu Kur'an ve sünnetteki ayetleri değerlendirip araştırılması gerektiğini de söylüyor. Ardından deniz hayvanları ifadesi ile balık türünün kast edildiğini belirten Nihat Hatipoğlu bundan ötürü denizde yaşayan deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanlarının da yenmesinin caiz olduğunu belirtti. Denizde yaşamakla birlikte karada yaşayan deniz ürünlerinde de durumun farklı olduğunu söyleyen Nihat Hatipoğlu yenmesi helal kılınmış hayvanların yenmesi gerektiğini aksi durumunun helal olmayacağını da ifade etti. Şafilerin kurbağa ve yengeç gibi hayvanların etinin yenmesine sıcak bakmadığını yani şafilerin kalamar ve midye gibi hayvanların eti yenir dediklerini ifade etti. Hanefilere göre ise deniz ürünlerinden balık etinin tüketildiğini söyleyen Nihat Hatipoğlu bunda herhangi bir sakınca olmadığını da sözlerine ekledi.