Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Orta Gelirli Ailelere Müjdeyi Duyurdu! Yüzde 1'in Altında Konut Kredisi Verilecek!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Orta Gelirli Ailelere Müjdeyi Duyurdu! Yüzde 1'in Altında Konut Kredisi Verilecek!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Orta Gelirli Ailelere Müjdeyi Duyurdu! Yüzde 1'in Altında Konut Kredisi Verilecek!

5 Ocak 2023 Perşembe 11:06

Son dakika haberine göre Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. EJT, asgari ücret, emekli maaşı zammı ve enflasyon gibi konuları ele alan Bakan Nebati, çok sayıda vatandaşın merakla beklediği orta gelirli konut projesinin detaylarını da paylaştı. Bakan Nebati, "Orta gelirli vatandaşlarımızı konuta ulaştırmak için çok kapsamlı ve özgün bir paket hazırladık. Fiyatlarınız 1'in altında olacak" dedi. İşte detaylar...

Son dakika haberi: Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati, ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nabati, orta gelirli konut projesi hakkında konuştu. Peki konut kredilerinde değişiklik olacak mı? Orta gelirli konut kampanya projesinde şartlar nasıl olacak? İşte son dakika haberinin detayları...

Maliye ve Maliye Bakanı Nabati'nin açıklamalarından satırbaşları:

Aralık ayından itibaren enflasyonun düşeceğini ve beklentilerin buna göre oluşturulması gerektiğini her yerde söylüyoruz. Geçen yıl bir kur saldırısı yaşadık. 20 Aralık'ta KKM'nin açıklamasıyla fiyatlar normale döndü. O gün makroekonomik göstergelerle alakası olmayan bir operasyon vardı. Döviz kuru yükseldi. Fiyat artışının temel nedeni dövizdeki artıştır. Doğrudan bir fiyat hakkında düşünmek bir tavırdı.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Enflasyonla mücadelede başlangıçta iyi bir kur ve öngörülebilirliği artırma hedefimiz vardı. Enflasyon olması gereken yerde. Emtia fiyatları... Net enerji ithalatçısıyız. Emtia fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerinde güçlü bir etkisi vardır.

Geçen yıl 100 milyar dolara varan net enerji ithalatı yaptık. Bunlar fiyatları etkiledi. Tuz ve biberde savaştı.

Enflasyonla mücadelede sert bir yaklaşım benimsemek yerine, büyümeyi tehlikeye atmadan kepenkleri kapatmamayı kendimize hedef olarak belirledik. Bu, Türkiye'nin ekonomik modelinin bir hedefidir. Geçen yıl söylediğim modele göre 6 ay sonra yaza gelindiğinde enflasyonda bir toparlanma olacak.

Dolar toparlanırken, dünya istikrara kavuşurken, Türkiye'de gıda fiyatlarının düştüğü ve turizm gelirlerinin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Sana o zaman düşeceğini söylemiştim. Çok eleştiri aldık. Savaş patlak verdi. Emtia ve enerji fiyatları zirve yaptı.

ORTA GELİRLİ KONUT PROJESİ DETAYLARI

Yarın sabah 10:00'da Murat bey ile ifademiz var. Orta gelirli vatandaşlarımızın konuta ulaşımı için çok kapsamlı ve özgün bir paket hazırladık. 1'in altındaki oranları bakanımızla birlikte açıklayacağız. Fiyat artışlarına karşı önlem alıyoruz. Önümüzdeki hafta açıklayacağımız bir KGF paketimiz var. Orada konut üretimini de destekleyeceğiz. 2, 3, 4 ev alıp yatırım yapanlara değil, kar elde etmek isteyenlere asla bırakmayın. Üretimi artırmak istiyoruz. Çok güçlü bir kampanya olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile tam uyum içindeyiz. Temel amacımız, konut bulmakta zorluk çeken orta gelirli insanlar için konuta erişimi kolaylaştırmaktır. Ana hedefimiz, üreticiler için bir dizi fırsattır. Son birkaç aydır hem çevrimiçi hem de şahsen fiyat artışlarını araştırıyoruz. Kısa bir gün galibiyeti diyenler için söyleyeyim, acıtacak.

MEMUR EMEKLİLİKLERİ ARTIŞ ORANI

Memur ve emekli maaşlarının yılda iki kez güncellenmesi kanunla garanti altına alınmıştır. Bu yıl toplu iş sözleşmelerinde 8 puan katkı payı var. Temmuz ayında 6 puanlık bir katkı var. Enflasyon bunun üzerine çıkarsa bunun bedelini kamu sektörü ödemek zorunda. 10 puan civarında bir artı ile zamlar yüzde 25'e düşürüldü. Bu 6 aylık bir artış. Temmuz ayında bir maaş artışı daha olacak. 6 puan yeterli olacaktır.