Yurtdışında Çalışıp Türkiye'de Emekli Olmak İsteyenlere Fırsat Kapısı Aralandı! Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Listesi Yayınlandı!

Yurt dışında çalışan bir vatandaşın Türkiye'de nasıl emekli olacağı hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Vatandaş yurt dışında çalışıyorsa Türkiye'de nasıl emekli olacağına dair soruya cevap arıyor. Çalışma süresi dolduktan ve yurtdışında çalıştıktan sonra Türkiye'de emekli olmak isteyen kişiler bu durumu sık sık araştırıyor. İşte haberin Tüm detayları...

Yurtdışında Çalışıp Türkiye'de Emekli Olmak İsteyenlere Fırsat Kapısı Aralandı! Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Listesi Yayınlandı!

26 Kasım 2021 Cuma 15:34

Yurt dışında çalışan bir vatandaş Türkiye'de emekli olmak için bazı hususlara dikkat etmeli. Yurtdışında çalışırken aynı zamanda Türkiye'de sigortalı olmak isteyen vatandaş bu konuyu araştırılmalıdır. Bu noktada bir Türk vatandaşı yurtdışında çalışıyorsa Türkiye'de sigortalı olma hakkına sahiptir. Fakat sigortalı olan kişi için primlerinde ödenmesi gerekiyor. Sigorta primlerinin ödendiği takdirde kişi hangi ülkede çalışıyorsa Türkiye'de de sigortalı olarak görülüp avantaj da sağlayabiliyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar Türkiye’de nasıl emekli oluyor?

Bunun dışında yurtdışı hizmet borçlanması durumunda aylığın bağlanması için de bazı şartlar bireyler tarafından merak ediliyor. Kişiye maaşın bağlanması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu kişinin Türk vatandaşı olması yurtdışı borçlanma talebi dilekçe yazarak SGK kurumuna başvurması borçlanma süresi boyunca yurtdışında olduğunu belgelemesi ve borçlanma süresinde vatandaşlık hakkını kaybetmemiş olması gerekiyor.

Türkiye, hangi ülkeler ile anlaşma sağlıyor?

Yurtdışı borçlanması yapılan ülkelerde vatandaş sigortalı olması gerekiyor. Bunun dışında çalışma suresinden hemen sonra Türkiye'de de emekli olmak isteyen kişiler yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkelere araştırmalıdır. Buna hangi ülkelerin dahil olduğunu öğrenmek gerekiyor. Avusturya, Almanya, Fransa, Norveç, Lüksemburg, Hindistan, İsveç, Kanada, İsviçre, İngiltere ve Arnavutluk yurtdışı boş borçlanmasında anlaşmalı ülkeler arasında yer alıyor.