Kiracıları Korkutan Haber Geldi! Bir Zamda Kiralara Geldi! Kira Yeni Zam Nasıl Hesaplanır?

Yeni yıl maaşları belli olmasıyla birlikte kira miktarları düşünceleri vatandaşta başladı. Açıklanan kira artışları alınan karar doğrultusunda TÜFe ortalamasına göre belirlenebiliyor. 2018 yılında giren bu sistem sayesinde kira artışı bu şekilde hesaplanabilir hale geliyor. Açıklanan verilere göre 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 22,58 olarak yer ini aldı.

Kiracıları Korkutan Haber Geldi! Bir Zamda Kiralara Geldi! Kira Yeni Zam Nasıl Hesaplanır?

4 Şubat 2022 Cuma 14:38

Enflasyon rakamlarının artışıyla birlikte kira artışları ilerleyen dönemlerde gelecek. Yapılan zamlar öncedeki dönemlerde Üretici Fiyat Endeksi hesaplaması üzerinden alınıyordu. Bu durum 2018 yılında karar doğrultusunda 12 Aylık Tüketici Fiyat Endeksi ortalaması alınarak sağlanıyor.

Kira Artışları %22.58 Artırılabilir Durumda Yer Alacak!

Türkiye İstatistik Kurumu verdiği verilere göre ocak ayı içerisinde TÜFE aylık %11,10 yıllık oranda ise %48,69 olarak yer aldı. 12 aylık süreç içerisinde TÜFE %22,58 olarak yer alarak kira miktarlarının da artışı belli etti.

Kira Yeni Zam Nasıl Hesaplanır?

Kişi bulunduğu yere 2000 TL kira veriyorsa zam oranını %22,58 olarak hesaplaması gerekiyor. Mevcut kira bedeli 2000 TL olan bir kişinin 451 lira yüzdelik bedel artışı olarak yeni kirası 2451 lira olarak hesaplaması gerekecek. İlerleyen dönemlerde gelecek zamlarla birlikte vatandaşların bütçesi de gittikçe kısıtlı olmaya başlayacak. Verilen sonuçla beraber bu verilere uymayacak mal sahipleri yer alıyor. Kira artışları yüksek oranda artmasıyla birlikte neler olacak göreceğiz.