Borcu Olanlara Müjde! SGK yapılandırma Yaptı: Borçlarınızı sildirebilirsiniz
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunun ay sonuna kadar vadesi vardır. Bu dönemde gelir testine katılmayanlar dahi gelir testine girmek zorunda olsalar bile borçlarını silebilmekte, gelir testi sonrasında prim ödeyemeyenler için ise yeniden yapılandırma imkanları devam etmektedir. İşte detaylar...
19 Kasım 2021 Cuma 19:02
7326 sayılı Kanunla tanınan prim borcu yeniden yapılandırma süresi dolmuştur. Ancak genel sağlık sigortası prim borcunun ay sonuna kadar vadesi vardır. Bu süre içinde gelir testi yapılmazsa borçlar affedilebilir.Gelir testi sonrası primlerini ödeyemeyenler için yeniden yapılandırma imkanları devam eder.
Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre, Genel sağlık sigortası prim borcu olanların borçları SGK tarafından otomatik olarak yapılandırılıyor. Bu kişiler borç ödeme günlerini e-devlet üzerinden takip edebilirler. Gelir testine hiç girmemiş ve dolayısıyla kendi adına borç biriktirmiş kişiler 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testi için başvuruda bulunurlar. Aile gelirlerinin toplam asgari ücretin üçte birinden az olduğunu tespit ettikleri takdirde prim alacaklardır. Borç silinecek ve prim devlet tarafından ödenecek.
Böylece bu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabileceklerdir. Bu nedenle borç iptal tarihini kaçırmamak çok önemlidir.
ÇALIŞAN VE EMEKLİ DE...
Sigortalı çalışanlar ile SGK'dan emekli maaşı veya geliri olanlar yani emekliler ve ölüm aylığı alanlar ve aileleri genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. Emekli ve dul yetim emekliler prim ödemeden sağlık hizmeti alabilirken, çalışanlar ise toplam maaşlarından kesilen ve işveren tarafından ödenen primlerle sağlık hizmeti alabilmektedir.
Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler aşağıda belirtilmiştir: Sigortalının eşi. Meslek sahibi kadın veya erkeğin yaşı ne olursa olsun, işi olmasa bile evli olduğu sürece eşi aracılığıyla genel sağlık sigortasından yararlanabilmektedir. 18 yaşını doldurmuş, lise ve dengi eğitim almış veya 20 yaşında olan adaylar, işletmede “Mesleki Eğitim Kanununda” belirtildiği şekilde çıraklık, çıraklık eğitimi ve mesleki eğitim alıyorsa, yüksek öğrenim görmüş 25 yaşını doldurmamış bekar çocuklar, yaştan bağımsız olarak engelli olarak tanınmak. Bu nedenle sigortalının eşi, çocukları ve ebeveynleri de belirli koşulların sağlanması halinde sigortalı aracılığıyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
GELİR TESTİ ŞARTLARI
Sigortalılar, SGK'dan emekli maaşı veya geliri alanlar ve aileleri, primlerini ödedikleri için sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Öte yandan, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için iki yolu izlemeleri gerekmektedir. Yaşadıkları hanenin kişi başına düşen geliri 2021 yılında 1.192,5 liranın altında ise gelir testi yaptırarak sağlık hizmeti alabilirler. Bu durumda devlet, halkın sigorta primlerini öder. Bu nedenle, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahipleri, ek ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Kişi başına düşen aile geliri 1.192,5 lirayı aşan kişiler, 2021 yılında aylık 107,33 lira prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
BAĞ-KUR'LUNUN PRİMİ
SSK ve sandık üyelerinin (işçi ve memur) primleri işverenleri tarafından SGK'ya ödenir. Dolayısıyla bu kişilerin primleri kesintiye uğramamaktadır. Ancak Bağ-Kurlular sigorta primlerini kendileri öderler ve çoğu küçük esnaf ve sanatkâr, aylık sabit giderler düşüldükten ve gerekli masraflar ödendikten sonra kalan parayı sigorta primlerini ödemek için kullanır. Bu nedenle prim ödemesi ertelenmiştir. Bazen bu kişilerin muhasebecileri primlerin ödenmesini geciktirebilmektedir. Bu durumlarda sağlık hizmetlerinden yararlanmak sorunlu olabilir.
GELİR TESTİ YAPTIRMAYANLAR
9 Haziran 2021 tarihinden önce kayıt yaptıran ve gelir testi yaptırmayanlar, 30 Kasım 2021 tarihine kadar ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan gelir testi için başvurabilirler. Toplam asgari ücret, toplam asgari ücretin üçte biri olan 1.192,50 liradan az ise, tahakkuk eden GSS prim borcu kayıt tarihinde iptal edilecek ve borç affedilecektir. Önümüzdeki dönemde sigortalı olarak çalışmadıkları ve normal sağlık sigortasına bağlı sayılmadıkları sürece sağlık yardımı alacaklar ve primleri devlet tarafından karşılanacak.
BORCU SİLİNMEYENİN FAİZİ SİLİNECEK
SGK prim borcu yeniden yapılandırma başvuru süresi 30 Eylül'de sona ermiş olsa da, GSS prim borcu sahipleri yine de gecikme cezası ve zammından kurtulacak, silinecek ve taksitli ödeme imkanına sahip olacaklar.