2022 Kıdem Tazminatı Şartları Değişti! Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminatı almak için karşılanması gereken bazı şartlar vardır. 2022 yılı itibariyle kimler bu tazminattan yararlanabilir. Merak edilen sorular yanıt buluyor. Özellikle de kıdem tazminatı şartlarını sizlerle paylaşacağız. 2022 yılında zamlı ödeme belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın zam açıklaması dikkat çekti.

2022 Kıdem Tazminatı Şartları Değişti! Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir?

24 Mart 2022 Perşembe 21:14

Kıdem tazminatı, kişinin yıllardır çalıştığı yerde biriken tazminat ödemesine verilen isimdir. Dolayısıyla uzun süre bir yerde çalıştıysanız sizler de kıdem tazminatı alabilirsiniz. Elbette bunun için kişiden işten çıkarılması veya farklı durumlar gerekmektedir. Kişinin kendi istifasını vermesi sonrasında kıdem tazminatı alma ihtimali oldukça düşüktür. Çeşitli mobbing veya ekstrem durumlarda kıdem tazminatını alabilir. Peki tazminat alma şartlarını biliyor musunuz? Ayrıca 2022 yılı itibariyle ödemeleri ne kadar olduğunu da paylaşacağız. Resmi kaynaklara göre gelen zamdan söz edeceğiz.

Kıdem Taminatı Ne Kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasıyla birlikte 2022 yılı kıdem tazminatı 8 bin 651,62 TL‘den 10 bin 596 liraya yükseldi. Dolayısıyla tazminat alacakların bu bilgiye sahip olması önemlidir. Güncel kıdem tazminatı ödeme miktarı 10.596 TL olarak açıklandı.

Kıdem Tazminatı Kimler Alabilir?

İş kanununun düzenlediği şartlara göre çalışan işçiler

İş sözleşmelerinde belirtilen maddelere göre hareket edilecektir:

  • Yaşlılık veya hastalık, sakatlık, yaralanma gibi nedenlerle malulen emekli olanlar ile vatani görevini yerine getirmek için işten ayrılanlar, kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
  • Evlenen kadının evlilik tarihi itibarı ile 1 yıl içerisinde, iş akitlerini sonlandırmaları ile kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar. Dolayısıyla evliliğin de kıdem tazminatı alma konusunda bir etkisi mevcuttur.
  • İş akdinin sonlanma nedeni çalışanın ölmesi ise, işveren tarafından çalışanın yakınlarına kıdem tazminatı ödenmesi zorunludur.